Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

В СВЕТЛИЯ ДЕН - КРЪСТОВ ДЕН, В СИЛИСТРА ЩЕ БЪДЕ ОТКРИТА СКУЛПТУРНА КОМПОЗИЦИЯ НА ХУДОЖНИКА БЕДИГ БЕДРОСЯН


image 5681

В светлия ден - Кръстов ден, в Силистра ще бъде открита скулптурна композиция на художника Бедиг Бедросян. Неин автор е почетният гражданин на Силистра и творец проф. Георги Чапкънов - Чапа.
Проектът за този паметник бе представен още през месец март на силистренската общестеност. Той ще се намира пред Художествената галерия в града, тъй като Бедиг Бедросян е роден и е творил през по-голямата част от живота си точно край Дунав. Ще е в естествен ръст и ще бъде изработен от бронз.
Не случайно е избрана датата за неговото откриване - Денят на Силистра - Кръстовден.
Специални гости на тържествения момент ще бъдат авторът на паметникът Георги Чапкънов, Исахак Бохосян - архиерей на арменската църква, Николай Тишев - председател на парламентарната група за приятелство на България и Армения, Негово Пр. Армен Саргоян - посланик на Република Армения в България, Кеворк Крикорян - председател на Асоциацията на арменците в България.
Инициативата за монумента е на сдружение "Арарат" - Варна, и е част от платформата "Родова памет" в проекта "Земя между реката и морето", както и на неговия племенник Кеворк Крикорян.
Преди година изложбата на Бедиг Бедросян бе посрешната с бляскъв успех в Националната Галерия на Армения в Ереван, под патронажа на Негово светейшество Карекин II Католигос инвърховен патриарх на всички арменци. Проекта се извършва с подкрепата на AGBU Парекордзаган, най-емблематичния световен арменски благотворителен съюз.
Бедиг Бедросян е син на прокудени от Армения заселници в България. Живее и рисува в Силистра. След смъртта си през 1989 г. оставя повече от 600 картини.
Това са живописни картини, множество ескизи към тях, рисунки с туш, с цветни пастели и моливи. Многообразието от теми и сюжети в пейзажните композиции е представено в серия от градски панорами, предимно от Силистра и нейните околности. В годините творческият му репертоар се допълва с морски пейзажи от любимия на художника град Балчик, с градски пейзажи от прародината Армения, със сатирични рисунки и карикатури с плажуващи персонажи, натюрморти с цветя и плодове, тематични композиции с характерни за изкуството на соцреализма сцени от 50-те и 60-те години на ХХ в. от трудовия бит на добруджанци - земеделци и рибари.
Голяма част от тях са събрани в пътуваща изложба.
За него казват, че е един от най-признатите ни художници през 20 век, дори често е сравняван с Клод Моне.
Изключително интересен факт е, че през 40-те години на XX век Бедиг Бедросян наред с пейзажите, рисува и икони. И дори изписва стенописите и в купола на арменския храм "Сурп Аствадзадзин" в Силистра.
Храмът е с основи от 1611 -1620 година и е едно от най-старите арменски духовни средища в България.
Днес творби на Бедросян са притежание на художествените галерии в Силистра, Тутракан, Добрич, Варна, Пловдив, Пазарджик, СГХГ, Национален дарителски фонд "13 века България", на обществени и частни колекции в България, Германия, Франция, Русия, Румъния и Армения.

Начало на тържеството :
10:00 часа, пред Художествената Галерия в Силистра

Публикувано на: 13 септември 2018 г. / Печат