Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

ДНЕС ГРАД СИЛИСТРА ОТБЕЛЯЗВА СВОЯ ПРАЗНИК - 14 СЕПТЕМВРИ - КРЪСТОВДЕН


image 5688

Пред Художестевена галерия Силистра се откри скулптурната композиция на известния силистренски художник с арменски корени Бедиг Бедросян. Неин автор е проф. Георги Чапкънов - Чапа - почетен гражданин на Силистра. Инициативата за монумента е на Кеворк Крикорян, като част от платформата "Родова памет" в проекта "Земя между реката и морето". Осъществява се със сърцатата всеотдайност на Кеворк Крикорян - председател на сдружение "Арарат", племенник на Бедиг Бедросян.
Бедиг Артюн Бедросян (1912-1989) е роден и творил в Силистра. Създал е неповторими пейзажи. Художникът е известен със своите икони и стенописи в най-старата арменска апостолическа църква в България "Сурп Аствадзадзин" - /"Света Богородица"/ в Силистра.
Целият жизнен и творчески път на Бедиг Бедросян преминава в Силистра, където участва активно в социалния и културен живот на града. Основен обект на творбите му е пейзажът на Добруджа и живописните места по поречието на р. Дунав и Черно море.
Слова за случая поднесоха: д-р Юлиян Найденов - кмет на Община Силистра; Негово Превъзходителство Г-н Армен САРГСЯН- Извънреден и пълномощен посланик на Република Армения в Република България; Негово Високо преосвещенство Исахак Бохосян; г-н Николай Тишев - председател на групата за приятелство между България и Армения; проф. Георги Чапкънов - Чапа - автор на скулптурната композиция и почетен гражданин на Силистра; Кеворк Крикорян - председател на сдружение "Арарат", племенник на Бедиг Бедросян.
Присъстваха официалните гости за празника на Силистра: чуждестранни делегации, областни управители, председатели на Общински съвети, бизнес, ръководители на институции, обществени организации, учебни заведения, политически партии.


Публикувано на: 14 септември 2018 г. / Печат