Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

РЕГИОНАЛЕН КРЪГ НA НАЦИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ "НАЙ-ДОБЪР МЛАД АВТОМОНТЬОР И ВОДАЧ НА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО"


image 6202

От 22 март до 23 март 2019 г., ПГМТ "Вл. Комаров", град Силистра, бе домакин на Регионалния кръг нa Националното състезание "Най-добър млад автомонтьор и водач на моторно превозно средство", организирано от Министерството на образованието и науката. Мероприятието е част от календара на МОН за ученически олимпиади и състезания през учебната 2018 / 2019 година. В състезанието участваха ученици, разпределени в 12 отбора, от професионални гимназии в областите: Варна, Силистра, Шумен, Русе, Разград и Търговище. Отборите бяха съставени от четирима състезатели, предварително определени на училищните ученически кръгове.
След регистрация на отборите, състезанието бе открито на техническа конференция от директора на училището г-жа Татяна Кинджакова, която приветства с добре дошли младите състезатели и ги поздрави за смелостта да бъдат най-добри в професията.
Гости на събитието бяха д - р Мария Стойчева- председател на Общински съвет в град Силистра, г - н Валентин Перчемлиев - общински съветник, г- жа Майя Григорова - ст.експерт по професионалното образование и обучение, г - н Момчил Бекярски, преставител на ИНТЕР КАРС БЪЛГАРИЯ ЕООД.
Учениците от 11.в клас - Мирослав Неделчев и Суат Тунай - представиха разработен от тях работещ модел на четиритактов двигател. След което състезанието стартира с полагане на теоретичен изпит - тест за автомонтьори (за оценяване теоретичното приложение на формирани в процеса на обучение знания, умения и компетентности по учебните предмети по устройство, обслужване и ремонт на МПС) и тест за водачи на МПС(за оценяване теоретичното приложение на формирани в процеса на обучение знания, умения и компетентности по БДП).
Еуфорията стана още по-голяма на следващия етап на състезанието, когато започна майсторското управление на МПС. На паркинга на фирма "Оргтехника" младите състезатели изпълняваха индивидуални практически задания за водачи на МПС. Майсторското управление на автомобил събра около десетки ученици и учители от участващите професионални гимназии. Те наблюдаваха последователно - успоредно и перпендикулярно паркиране, движение напред и назад в тунел и зигзагообразно заобикаляне на конуси за най-кратко време. Най-бърз бе Теннур Али от ПГМТ "Вл. Комаров", град Силистра.
След емоционалния ден, през който бензинът в кръвта на младите автомонтьори и водачи на моторни превозни средства се качи на макс, докато мериха сили на полигона, участниците в състезанието получиха заслужен отдих в хотелски комплекс "Queen". Ансамбъл "Ритъм" с художествен ръководител Росен Атанасов и балет "Аксел" с художествен ръководител Адриана Мумджиева повишиха още повече градуса на настроението.
На 23 март оспорваната надпревара за "Най-добър млад автомонтьор и водач на моторно превозно средство" продължи с практически задания за автомонтьори в автосервиз "МТМ - 775", гр. Силистра. Състезателите показаха своите умения на 5 работни поста:
Работен пост № 1 - регулиране на преден мост на автомобил;
Работен пост № 2 - колела и гуми;
Работен пост № 3 - спирачна система;
Работен пост № 4 - осветителна и сигнална система;
Работен пост № 5 - коляно-мотовилков механизъм.
Участниците имаха възможност да работят с най-новата техника, инструменти и технологии на спонсориращите фирми. Демонстрираха екипна и индивидуална отговорност към изпълнението на заданията.
След оспорваната надпревара в различните категории състезания, победителите на Регионалния кръг нa Националното състезание "Най-добър млад автомонтьор и водач на моторно превозно средство" вече бяха ясни!
Категория "Най-добър млад водач на МПС"
Индивидуално класиране:
- 1-во място -Теннур Али - ПГМТ "Вл. Комаров" - Силистра
- 2-ро място -Иван Жейнов - ПТГ - Варна
- 3-то място -Стоил Стоилов - ПТГ " Цар Симеон Велики" - Търговище
Отборно класиране :
- 1-во място - ПГМТ "Вл. Комаров" - Силистра
2-ро място - ПТГ - Варна
3-то място - ПГМ "Юрий Гагарин" - Русе
Категория "Най-добър млад автомонтьор"
Индивидуално класиране:
- 1-во място - Ерен Осман - ПГМТ "Вл. Комаров" - Силистра
- 2-ро място - Владислав Виталиев - ПТГ - Варна
- 3-то място - Валентин Стоянов - ПГМЕТТ "Христо Ботев" - Шумен
Отборно класиране:
- 1-во място - ПГМТ "Вл. Комаров" - Силистра
- 2-ро място - ПТГ - Варна
- 3-то място - ПТГ " Цар Симеон Велики" - Търговище

Категория "Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС"
КОМПЛЕКСНО КЛАСИРАНЕ
- 1-во място - ПГМТ "Вл. Комаров" - Силистра
- 2-ро място - ПТГ - Варна
- 3-то място - ПТГ " Цар Симеон Велики" - Търговище
Наградите на сервиз "МТМ - 775" връчи Тодор Стоянов - управител на сервиз "МТМ - 775":
1-во място - Ерен Осман - ПГМТ "Вл. Комаров" - Силистра;
2-ро място - Владислав Виталиев - ПТГ - Варна;
3-то място - Валентин Стоянов - ПГМЕТТ "Христо Ботев" - Шумен.
Сърдечно благодарим на СПОНСОРИТЕ на състезанието,които осигуриха материалните награди за състезателите и отборите.
Това са :
1. ЕНЕРГО-ПРО-Варна-ЕАД;
2. "Силгранс"ООД;
3. "Жоан"ЕООД;
4. ЕТ "Мини - 97- Нивелин Георгиев";
5. ЕТ "Виолета Манолова";
6. ЕТ "Левент - Левент Османов";
7. "Златев - БГ";
8. "Офиа В" ООД;
9. СБА - Силистра;
10. "Сигма 55" ООД;
11. "Аконита 777" ЕООД;
12."БГ - Контакт"ЕОД - Силистра;
13."Оргтехника" АД.


Публикувано на: 25 март 2019 г. / Печат