Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ- ПРИЧИНА ИЛИ РЕШЕНИЕ НА КРИЗИТЕ


image 6567

Студенти франкофони от цяла Европа и тази година ще проведат редица дискусии в областта на европейското право. Те ще дебатират на тема: "Европейският съюз- причина или решение на кризите", част от макро дискусията " Европа като правова общност".
В 16-я Европейски летен университет участват студенти и докторанти по правни и европейски науки, общо 18, от Англия, Италия, Белгия, Франция,Румъния и България. Поради строгия визов режим няма участници от страни извън еврозоната. Според регламента, в края на всеки университетски сезон, след проведени лекции и дискусии по групи, ще бъде отличен един студент, който е успял не само да защити тезата си по темата, но и да убеди противниковия отбор в становището си.
На традиционната пресконференция днес, проф. д.ю.н. Атанас Семов, учредител на Института по Европейско право,съдия в Конституционния съд на Република България благодари за дългогодишното сътрудничество с Община Силистра, представи доц. д-р Иван Стойнев, като свои приемник и ръководител на следващото издание на сесията на Европейския летен университет /Румъния- България/ с домакинството на Община Силистра. Своите очаквания за ползотворен диалог подчерта и Мари Франс Пердигон- преподавател в правния факултет в университета в Ница, Франция. Лекторите по темата са шест преподаватели, сред които доайенът проф. д-р Евгени Танчев от Юридическия факултет на Софийския университет.
Студентите франкофони, гости на Силистра, посетиха Националния архитектурно- археологичен резерват Дръстър- Доросторум- Силистра и разгледаха част от наследството на града. "Силистра е типичен пример за град взел най- доброто от античността и преминал в 21 век" - споделиха гостите.
По време на срещата с лекторите по правни науки, д-р Юлиян Найденов- кмет на Община Силистра подчерта важността на града през вековете в развитието на България и потенциала на река Дунав." Реката не би трябвало да разделя два града, две държави, две култури, две общности, а да ги свързва. Ето защо ще продължават дейностите във всички сфери на обществения живот и ще се търсят дълготрайни решения за свързаност между Силистра и Кълъраш- Румъния"- добави кмета на общината домакин.
На пресконференцията проф. Семов благодари на зам.-кмета "Хуманитарни дейности"- Денка Михайлова и на Цветана Игнатова- директор на дирекция за дългогодишното сътрудничество.
Тази вечер по време на тържествена вечеря кметът на Община Силистра ще отличи студентът, успял да защити тезата си по въпроса Европейският съюз- причина или решение на кризите, тема -повод за дебат и в следващите години.


Публикувано на: 31 юли 2019 г. / Печат