Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

ЕДИНСТВЕНИЯТ В БЪЛГАРИЯ ПРАЗНИК НА ДИНЕНИЯ МАДЖУН ЗАПОЧНА!


image 6597

Единственият в България празник на динения маджун започна!
По традиция през последните дни на м.август организираме празник на динения маджун. С идеята да се върнем в задушевното патриархално минало. Кметство с.Смилец и самодейците при НЧ "Светлина -1906 - Смилец" през 2015 г. реализираха първата демонстрация на направа на динен маджун - "От нивата до тавата". Пременени в народни носии, млади и стари в началото на м.май засяват така неречения бостан, за който се грижат до обирането на дини
В последната неделя от м.август се организира празника, който е съпроводен с народни песни и танци от Добруджа. Елемент от празничната програма са и направата на ателиета с конкурсен характер:
- "Точилката пее"-ръчно приготвена баница;
- "Кулинарни динени фантазии"-изработка на динени фенери, фигурки от диня и др.
- "Атрактивно ревю на народни носии и накити от деца на възраст 0-10 години"-дефиле на оригинална автентична носия на деца.
Приветствия към участниците и гостите поднесоха г-жа Цветана Игнатова - директор дирекция "Хуманитарни дейности", г-жа Иванка Ташева и г-н Орлин Николов - зам.-председатели на Общински съвет Силистра, както и областния координатор на ПП ГЕРБ д-р Тодор Тодоров, който е и един от основните дарители за реализацията на събитието.
Добруджанските ритми и танци продължават до края а деня.


Публикувано на: 25 август 2019 г. / Печат