Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

И ТАЗИ ГОДИНА ПМГ СИЛИСТРА В ТОП 10 НА MICROSOFT OFFICE WORLD WIDE CHAMPIONSHIP 2019


image 6622

От 28 до 31 юли 2019 г. в Ню Йорк, САЩ се проведе заключителният етап на най-мащабното състезание по информационни технологии за ученици и студенти от цял свят, организирано от Microsoft. То се реализира в три кръга - училищен, национален и международен. Националните състезания се провеждат в над сто и шестдесет държави от различните континенти, а до финалният кръг достигат най-добре представилите се участници в различните категории, почти 2 пъти повече в сравнение с миналата година. Тази година от над 1 милион сертифицирани човека (първи кръг), финалистите бяха над 300 ученици.

За трета поредна година в Българския национален отбор по ИТ участват ученици от ПМГ "Св. Климент Охридски" гр. Силистра. Организатор и координатор на участниците е доц.д-р Николай Нетов от Стопански факултет на СУ "Св. Кл. Охридски", който съпровожда отбора на това световно събитие. Тази година освен него за първи път замина за САЩ и учител, подготвящ ученици, г-жа Искра Николова получи покана да стане част от екипа на българския отбор в това състезание.

Двама от шестчленния му състав са: Петър Петров от 10в клас и Виктор Нейков от 12а клас, ПМГ "Св. Климент Охридски" гр. Силистра.

Повод за удовлетворение и гордост е представянето на възпитаниците на ПМГ и шестото място на Петър Петров. Да припомним, че той стана Национален шампион и участието му беше финансирано от Microsoft, Виктор Нейков и преподавателя им - г-жа Искра Николова бяха финансирани от Община Силистра. Участниците изказват своите благодарности на Кмета на Община Силистра, Общинския съвет и директора на ПМГ - г-жа Анелия Невска, за съдействието и подкрепата.

А за своето представяне самият Петър Петров споделя: "За мен беше чест да бъда част от българския отбор на Microsoft Office World Championship 2019. Моето вълнение беше изключително голямо, имайки предвид факта, че за първи път се явявам на състезание от такъв мащаб. Усещането да съм в една зала заедно с най-добрите е неописуемо, особено знаейки, че аз съм един от тях. Въпреки голямата конкуренция между участниците, благодарение на приятеската атмосфера, създадена от организаторите, всички ние успяхме да опознаем много нови хора, а също така и да съберем положителни емоции."

Заключението на Виктор Нейков е следното: "Състезанието за мен беше едно незабравимо преживяване. Освен придобитите знания, успяхме да видим една много по различна част от света. Запознахме се с хора от различни култури - южноафриканци, азиатци, северно и южноамериканци. Изключително съм благодарен на Община Силистра, учителите, организаторите и на всеки един, който помогна да достигнем до това ниво."


Публикувано на: 05 септември 2019 г. / Печат