Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

"ПО ПЪТЯ НА ПЕСЕНТА ОТ ВЪРХА НА 80-ТЕ" ЮБИЛЕЕН КОНЦЕРТ, ПОСВЕТЕН НА 1 НОЕМВРИ - ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ


image 6681

ОБЩИНА СИЛИСТРА
ДИРЕКЦИЯ "ХУМАНИТАРНИ ДЕЙНОСТИ"
ОТДЕЛ "КУЛТУРА"
НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ДОРОСТОЛ-1870", ГРАД СИЛИСТРА

"ПО ПЪТЯ НА ПЕСЕНТА ОТ ВЪРХА НА 80-ТЕ"
ЮБИЛЕЕН КОНЦЕРТ, ПОСВЕТЕН НА 1 НОЕМВРИ - ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

На 1 ноември България чества Деня на народните будители - празника, на който се отдава почит на просветителите, книжовниците и революционерите, изградили и съхранили духовните ценности и националното самосъзнание на българите.
В историята на Силистра са записани много имена на народни будители, сред които се открояват първият светски поет Партений Павлович, Сава Доброплодни, Илия и Рашко Блъскови, Евлампия Стоева и много други.
Изключително голям е приносът на културните институти в община Силистра за духовното, социалното и икономическо развитие на града ни и околните населени места.

В навечерието на Деня на народните будители, по традиция и с признателност Община Силистра и Народно читалище "Доростол 1870", град Силистра организират празничен концерт "По пътя на песента от върха на 80-те".
Събитието ще се проведе на 31.10.2019 г. /четвъртък/ от 17.30 часа в зрителната зала на Младежки дом - Силистра.
В богатата концертна програма ще се изявят групи за стари градски песни и шлагери "Интер" и "Ретро" с ръководител Никола Касабов, Център за музика и изкуство "Мегатон" с ръководител Миглена Илиева, група за стари градски песни "Златна есен" с художествен ръководител Иван Радев, Мъжка вокална група при НЧ "Просвета-1942" - с. Калипетрово с художествен ръководител Тодор Скорчелиев.
Номинирани за награждаване юбиляри, посветили се на песента и будителската дейност, са:
- уважаваните учители Мария Добрева Георгиева и Екатерина Иванова Тодорова /номинация от Клуб на учителя пенсионер "Иван Байчев" с председател доц. д-р Илиана Горанова - почетен гражданин на Силистра/;
- Никола Касабов - музикален педагог и ръководител на групите за стари градски песни и шлагери "Интер" и "Ретро", Мара Мърова - медицинска сестра и Марийка Стефанова - педагог, Група "Ретро" при НЧ "Доростол - 1870" с председател Маргарита Любомирова /номинация на читалището/.
Община Силистра и НЧ "Доростол - 1870" ще отличат номинираните силистренци в навечерието на Деня на народните будители.

Заповядайте на 31 октомври 2019 г. /четвъртък/ от 17.30 часа в Зрителната зала на Младежки дом - Силистра!

Визитки на номинираните личности:

Никола Николов Касабов - Ръководител ГСГП "Ретро" и група "Интер" при НЧ "Доростол-1870", Силистра.
Има богата творческа дейност: Оркестрант в Духов оркестър на гимназията, участник в хорови, танцови и естрадно-сатирични състави, диригент на хоров състав в "Оргтехника", диригент на народен хор в гр. Алфатар, естраден и народен оркестър в ЛПК, естрадна и вокална група. Има записи на грамофонни плочи с няколко състава и групи. През годините е развивал активна концертна дейност на територията на цялата Силистренска област. Активен участник в обществения живот на Силистра и областта.

Мария Добрева Георгиева (Краева) - Целият педагогически стаж на Мария Краева е в община Силистра - първите четири години в училището в с. Сребърна и още 29 години в СУ ,,Никола Вапцаров". Носител е на значка - ,,Отличник" на МНП (1976) и на орден ,,Кирил и Методий", втора степен (1981). Като учител по български език и литература ръководи ученически и учителски състави по художествено слово, за което е наградена със значка ,,Отличник - художествена самодейност". Много години Краева е базов учител към тогавашния Учителски институт, днес Филиал Силистра на Русенския университет "Ангел Кънчев". Понастоящем Мария Краева е пенсионер, един от учредителите на Клуб ,,Иван Байчев", член на Управителния съвет на Клуба (2016 - 2019). - основен двигател на клубната дейност.

Екатерина Иванова Тодорова - учител по български език и литература в община Силистра от 1966: най-напред в с. Сребърна, от 1978 година до пенсионирането си - в ОУ ,,Св. св. Кирил и Методий". Автор е на първата за страната Учебна тетрадка за самоподготовка на учениците от 4. клас по български език и литература. Много години е била председател на комисиите по т.н. творчески въпроси в училищата, в които е работила. Носител е на значката ,,Отличник" на МНП. Нейни ученически състави по художествено слово печелят редовно първи места в национални прегледи. Дълги години е базов учител към тогавашния Учителски институт, днес Филиал Силистра на Русенския университет "Ангел Кънчев". Понастоящем Катя Тодорова е пенсионер, член на Клуб ,,Иван Байчев". Участва в певческата група ,,Ретро", сътрудничи на Литературното сдружение ,,Реката и приятели" и на Регионалната библиотека ,,Партений Павлович" .

Мара Стефанова Мърова - През 1958 г. се дипломира като медицинска сестра и по разпределение я изпращат в Силистра, където започва работа в хирургично отделение на Окръжна болница- Силистра.
Последователно работи като преподавател в сестринското училище и медицинска сестра във физиотерапия.
С пеене се занимава от младежка възраст, когато се включва в хора от медицински работници. Пътувала е за участие с певчески формации в много държави, но и до днес помни най-силното им представяне в Хага, където вдигат публиката на крака.
Днес продължава да пее в ГСГП "Ретро".

Марийка Петрова Стефанова - 1957 г. завършва Педагогическо училище. Работи като нередовен учител и учителка в детски градини.
Най-дълго е работила в ЦДГ "Щастливо детство"-32 години. Няколко пъти е отличавана от Министерството на образованието.
От 1994 г. излиза в пенсия. Тогава започва да пее като самодейка в новооткритата певческа формация "Златна есен" с художествен ръководител Петър Йовев.
През 2015 г. започва да пее в група за стари градски песни "Ретро" с художествен ръководител Никола Касабов, където е и в момента.


Публикувано на: 25 октомври 2019 г. / Печат