Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

8 АПРИЛ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА РОМИТЕ


image 7074

Осми април е известен като Ден на ромското пробуждане.
На този ден ромите по цял свят отдават почит към своите жертви през Втората световна война.
Обявен е като ден на ромите през 1990 г., по време на 4-тия Световен ромски конгрес на Международната организация "Романо юнион", в чест на първата значима международна среща на представители на ромския етнос - Първият Ромски конгрес, проведен на 8 април 1971 г. в Лондон.
През 1992 година ООН и Европейският съюз, по предложение на Международната организация "Романо юнион", обявяват 8 април за Международен ден на ромите.
На конгреса са приети ромски химн и знаме. Химнът е популярната и в България песен "Джелем, джелем". Знамето на организацията е червено колело с 16 спици върху полета в синьо и зелено. Полетата символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото. Колелото с 16 спици в древна Индия се е наричало "чакра". То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път, който са извървели от Индия до Европа.
В последните няколко години датата 8 април се наложи като един от най-почитаните дни сред ромите в България.
Община Силистра ежегодно отбелязва Международния ден на ромите с различни прояви, които са израз на толерантност, равнопостасеност и уважение.
Повече от пет години Кметство Бабук и Народно читалище "Дочо Михайлов" - село Бабук, със съдействието на Община Силистра и Общинския съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси към Община Силистра организират пролетно тържество, посветено на приятелството и толерантността. Празникът е част от заложените дейности в Плана за действие на Община Силистра за подкрепа на интеграционните политики за периода 2015 - 2020г.
В съответствие със свободата и демократичните ценности на страната ни, на този ден всички граждани изразяват своята толерантност и уважение към ромската общност.

По статистически данни от преброяването през 2011 г. в община Силистра преобладава българският етнос - 40 707 души, следван от турския - 6 258, ромския - 899 и други етноси - 284 и не са се самоопределили - 230 души.
Населените места в община Силистра с голям брой жители самоопределили се за роми според преброяването през 2011 година са: Силистра - град 123 души, с. Бабук - 132 души, с. Йорданово - 264 души, с. Калипетрово - 333души, с. Иширково - 27 души.

Публикувано на: 08 април 2020 г. / Печат