Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

Срацимир се връща към корените си


image 722

На 15 октомври силистренското село Срацимир посреща «роднини» от търговищкото село Садина и добруджанските села Българска, Бабук, Главан на Първи събор “Срацимир към корените”. Празникът ще започне с водосвет пред възстановената Боярова чешма в селото, съобщиха от кметството и от читалище “Иван Вазов – 1941” – организатори на проявата. След това на сцената на читалището гости и домакини ще се изявят в богата фолклорна програма.
Корените на родство между селата Садина и Срацимир достигат до 1830 година, когато се предполага, че е възникнало село Караорман (Срацимир). Историята разказва, че след поредната руско-турска война и подписването на Одринския договор на 14 септември 1829 г. тръгва най-голямата изселническа вълна от България. 1000 семейства от Русенско и Разградско се отправят към Бесарабия, Влахия и Молдавия. Две – три години по-късно бежанците започват да се връщат. Силистренският край им бил на път. Първите заселници в Срацимир са от селата Кривня и Садина. Садинци се установяват и в съседните на Срацимир села Бръчма, Бабук, Главан. Днес в Срацимир живеят наследници на един от първите родове в селото – Карамочевия род, от който е Стоян Петров, участвал с четата на Гоце Делчев през 1903 г. в Илинденското въстание в Македония.
Свидетелство са съхранената памет в Срацимир е и Бояровата чешма. Тя носи името на Бояровия род. За първи път на извора се натъкват Илия Бояров и Ангел Петров – Даскала. През 1926 година заедно с другите двама братя Боярови – Минчо и Неделчо, те издигат първата селска чешма в центъра на Срацимир.
По случай 180-годишнината от създаването на селото, отбелязано през 2010 година, кметът Иво Андонов дари 500 лв. за обновяване на чешмата, 200 лева дарение направи и министърът на околната среда и водите Нона Караджова, родом от Срацимир. Новата чешма е иззидана безвъзмездно от майстор Димитър Чешмеджиев с помощта на работници по временната заетост.
Тази година чешмата събира «корените» на местното население. За догодина в село Срацимир вече плануват мястото да стане център на първата земляческа среща на срацимирци от България и чужбина.

Публикувано на: 13 октомври 2011 г. / Печат