Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

НАЦИОНАЛЕН ПОЕТИЧЕН КОНКУРС "ЛЮБОВТА Е ПИЯНСТВО ИЛИ ПИЯНСТВО ОТ ЛЮБОВ"


image 7965
Националният поетичен конкурс "Любовта е пиянство или пиянство от любов" се реализира под патронажа на кмета на Община Силистра - д-р Юлиян Найденов.
Тази година по време на връчването на наградите от Конкурса ще се представи и юбилейният сборник - Алманах с наградените стихотворения от Националния поетичен конкурс 2002 - 2020 г.
В Алманаха са включени 92 наградени стихотворения - от първото до деветнадесетото издание.
Специални благодарности за сътрудничеството при издирването и събирането на стихотворенията на: Михаил Жеков, Дафинка Станева, Лилия Велчева, Марин Минев -Джона, Алексей Минев- журналист, на Геновева Цандева от Пловдив, на Милена Белчева от Варна, на Нели Вангелова от Бургас и на още други съпричастни поети. Алманахът е отпечатан в издателство "Ковачев - Силистра" в тираж от 500 броя.
Благодарим им за професионалната работа!
В поредицата "Мнения за Националния поетичен конкурс "Любовта е пиянство или пиянство от любов" ще Ви представим посланията на автори и участници през годините.
Надежда Захариева- поетеса:" ЛЮБОВТА Е ПИЯНСТВО...
"Ах, какво си любов?" - се питаме цял живот със стиха на Валери Петров от незабравимата за моето поколение негова творба: "Когато розите танцуват". Всеки от нас търси цял живот верния за него отговор. Поетите също си задават въпроса дали любовта е "дълготърпелива и пълна с благост"? Дали "не завижда, не се превъзнася и не се гордее; не безчинства, не дири своето, не се сърди, зло не мисли; на неправда се не радва, а се радва на истина; всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява"? С всяко свое любовно стихотворение поетите дават отговор на вечния въпрос "Ах, какво си любов?". И отговорът им съвпада с думите на Апостол Павел от Първо послание до коринтяни: "Да говоря всички езици човешки и дори ангелски, щом любов нямам, ще бъда мед, що звънти, или кимбал, що звека." Защото на човеците, казва още Апостол Павел, им "остават тия три: вяра, надежда, любов; но по-голяма от тях е любовта."
На въпроса "Ах, какво си любов?" дава отговор и Националният поетичен конкурс "Любовта е пиянство или пиянство от любов", чийто домакин е град Силистра. Беше ми оказана честта да бъда председател на журито в три издания на конкурса. За щастие, той е анонимен и преценките на членовете на журито не зависеха от имената на участниците. Доказателство за това е фактът, че през 2002 г. голямата награда и на журито и на публиката беше младият тогава силистренски поет Ивайло Терзийски, а през 2003 г. - също младият тогава силистренски поет Валентин Йорданов. В следващо издание на конкурса през 2020 г. първата награда бе присъдена на Йордан Пеев от Стара Загора, втората - на Христина Борисова от Севлиево и третата - На Светла Гунчева от Бургас.
Любовта е синоним на Живота и на Поезията.
Щастие е, че в търсене на отговор на вечния въпрос "Ах, какво си Любов?", Силистра събира автори и почитатели на любовната поезия на Националния поетичен конкурс "Любовта е пиянство или пиянство от любов" и всички разбират - Любовта е всичко! Любовта е синоним и на Живота и на Поезията!"
Надежда Захариева
българска поетеса

Публикувано на: 23 февруари 2021 г. / Печат