Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

С ПОЖЕЛАНИЯ КЪМ НАШИТЕ МЕДИЦИ: БЪДЕТЕ БЕЛИ И ЧЕРВЕНИ!


image 7987
Община Силистра обяви конкурс под надслов "Бели и червени", в чест на стародавната българска традиция - на Първи март да се закичваме с мартеница- два конеца в бяло и червено, които ни носят позитивните послания за живот, здраве и берекет. Според условията на конкурса всеки участник трябваше да изпрати снимка на своето изделие на страницата на Община Силистра във фейсбук и да предаде изделието в Галерията, за да бъде част от изложба посветена на Баба Марта.
В Художествена галерия- Силистра, която е партньор в инициативата, са събрани и подредени 1000 мартеници за закичване и около 100 пана, инсталации, ансамбли. Изискването на организаторите беше мартениците да са съобразени с традицията, да са изработени от естествени материали и да са естетически добри реализирани.
Свои творби изпратиха групови и индивидуални участници от общините на територията на област Силистра и от общините: Велико Търново, Разград, Шумен, Търговище, Свиленград, София, Добрич,Севлиево и др. Творческата си хрумка реализираха: деца от детските градини и училища; школи по изкуствата; културни институти; приложници в различните занаяти- бродерия, гобленарство, плетиво, рисуване; читалищни самодейци; членове на съюза на слепите; деца със специални потребности и младежи с увреждания.
Наградният фонд е осигурен от: Община Силистра, кмета на общината д-р Юлиян Найденов -със специална индивидуална награда, председателя на ОБС д-р Мария Димитрова с две групови награди; от МКБППМН с председател г-жа Мария Недялкова; Художествена галерия- Силистра. Топли приветствия на възхищение и благодарност поднесоха всички официални лица, защото инициативата прехвърли границите на община Силистра в знак на преклонение пред подвига на медиците в битката с Ковид -19. Голяма част от мартениците ще бъдат предадени на директора на МБАЛ, според волята на дарилите ги. Останалите могат да бъдат закупени чрез дарителницата.

Публикувано на: 26 февруари 2021 г. / Печат