Община Силистра с нов официален интернет сайт "silistra.egov.bg".

След 10 април този сайт ще бъде неактивен!

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "СВЕТЛИНА-1906-СМИЛЕЦ", С. СМИЛЕЦ, ОБЩ. СИЛИСТРА


image 8080
Народно читалище "Светлина-1906-Смилец" тази година навършва 115 години от създаването си. Преживяването за един век не е малко. Съхранени са духът, фолклорът, обичаите и традициите на селото. Фолклорът на населеното ни място се съхранява и предава на подрастващото поколение чрез постоянно действащите самодейни състави, а именно женска фолклорна, женска вокална, лазарки и коледарска групи. С изявите на самодейците, на наша и други сцени, не остават забравени българските традиции и обичаи, достигнали до нас от древността. Читалищните състави са награждавани със златни и сребърни медали, завоювани първи и втори места на окръжни, регионални и национални нива, дипломи и грамоти.
В тазгодишния онлайн преглед на народните читалища "Пролетни игри и песни", НЧ "Светлина-1906-Смилец" ще вземе участие с видеоматериали, снимки и описания на обичаи и носии на един от постоянно действащите му състави - Лазарки.
В селото на Лазаровден участват моми и момичета, които в самия празничен ден от рано сутрин обхождат всяка къща, пеят песни за всеки член от семейството и играят лазарско хоро. Според старите хора на селото,стопанката на къщата, в която пеят лазарките, задължително дарява всяка една със сурово яйце, символ на безсмъртието. Вярва се, че къща, която е посетена от лазарки е щастлива и благословена.
Носията на Лазарките се състои от: бяла риза с ръчно бродирана българска шевица, вълнена фуста, с бяла шита престилка , също ръчно бродирана и кадифено елече.

Публикувано на: 01 април 2021 г. / Печат