Община Силистра с нов официален интернет сайт "silistra.egov.bg".

След 10 април този сайт ще бъде неактивен!

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ДИМИТЪР БЛАГОЕВ-1930", СЕЛО ВЕТРЕН, ОБЩИНА СИЛИСТРА


image 8118
През 2020 г. народно читалище "Димитър Благоев- 1930", с.Ветрен навърши 80 години. Основна дейност на читалището е да разнообразява културния живот на местното население, да възпитава и утвърждава националното самосъзнание и да развива и подпомага любителското художествено творчество. Към момента в читалището действат следните колективи: Вокална певческа група, Женски танцов състав, Група за хумористични песни, Дуо за спортни танци и Оркестър - /снимки 1,,2,3/.
Читалището активно участва в общински и регионални фестивали, както и в национални събори.
Жените от Ветрен имат богата колекция от костюми -зимен, летен, лазарски, жътварски, празничен и гребенски - /снимки 4, 5, 6, 7, 8/.
В читалищната сграда се помещава музей на риболова-поминък на местните мъже, както и етнографски музей с експонати от бита на ветренци - /снимки 9 и 10/.
През 2007 г. в къщата на местен опълченец беше открита паметна плоча на Васил Левски. На 19 февруари всяка година признателното население отдава своята почит към делото на Апостола - /снимка 11 /.
Всяка година в края на лятото читалището е домакин по посрещането на участниците от Дунавската гребна регата - ТИД. На брега на река Дунав се провежда празник, както за жителите и гостите на селото, така и за гребците - /снимка 12 /.
Преди няколко години екип на Канадска телевизия от канал ТВ 5 с над 5 млн. зрители, гостува в селото и засне обичая "Пеперуда". Обичаят е свързан с молебен за дъжд. Две момичета, облечени в дълги бели ризи, върху тях имат поли от клонки на бъзак. На главите си носят венец също от бъзак. Група жени пеят песен, на която девойките играят боси една срещу друга като се разминават. В ръцете си държат клони от растението и махат с тях като криле на пеперуда. Всички заедно правят човече от кал Калоенчо. Той се слага върху керемида, а след това и цялата група го пуска във водите на река Дунав - /снимки 13 и 14/.
Песента, която пеят е:
Пеперуда, лятала, лятала
На Бога се молила, молила
Дай ми Боже дребен дъжд, дребен дъжд
Да поникне едра ръж, едра ръж
Подир ръжта ечемик, ечемик
Подир него житото, житото
Дай ми бульо каната, каната
Да е кална година, година
Дай ми бульо ситото, ситото
Да е сита година, година.

Публикувано на: 16 април 2021 г. / Печат