Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

ЗАЩО СИЛИСТРА?


image 8504
Публикация в списание "Черга", www.cherga.bg- issue 102-2021
Защо Силистра?
Защото, ако не живеете в Силистра и някой Ви каже - ,,Хайде да отидем в Силистра", със сигурност първо ще си помислите, че това е някъде далеч - накрая на България. А всъщност - Силистра е началото на България… Това е една дестинация, която стои престижно на картата - с богата история и традиции, с мили хора и красиви места - наследство от различни епохи. Това е Силистра на брега на река Дунав.
Слагаме началото на една разходка, която в спомените си ще запечатате с клеймо топ дестинация: равно добруджанско поле с цъфнали огнени макове, с лавандулов аромат на лилави ниви; с жита, налети със зърно; със слънчогледи, които се оглеждат във Вас; с вино от божествени лозници. Простор - докъдето Ви стига погледът.
Елате и вижте Силистра!
Още с пристигането ще Ви поеме спокойствието на града. Някак мързеливо слънцето се опитва да набере скорост над реката, сякаш внимава да не стресне хората. Чудесният начин да започнете почивката си в Силистра е с разходка в Дунавския парк - един от най-старите по поречието на река Дунав - от Шварцвалд, Германия до Силистра, България. Най- старият парк, обявен за модел на парковото изкуство в страната и носещ това достойно признание и днес. Тук домуват четирилистни детелини, символ на надеждата за щастие; Старият дъб, който шушне легенди, обявен за Дърво на годината - 2015г.; най- красивите залези на фона на исторически артефакти. В парка може да Ви препречи пътя катеричка, носеща малкото си с уста; да видите бяла сова и да чуете гласа на птички навсякъде около себе си. Природа, която времето и хората пазят, защото тя е ненадминат създател и гарантиран приятел.
Дунавският парк е люлка на цивилизацията по тези земи. И артефактите на открито са музей със свободен достъп. Дуросторум - Доростол - Дръстър - Дристра - Силистра, различни имена на едно и също място. На брега на река Дунав то е било град - дом на траки, славяни, римляни, византийци, прабългари. Днес техният пристан е природен и архитектурен резерват.
В парка можете да се разхождате с часове и това ще е една сладка омая, за която няма да Ви стигат думите, когато разказвате на приятелите си. Защото в Дунавския парк има история: Патриаршеската базилика на първия български патриарх Дамян, построена през втората половина на IX век; Северната крепостна стена, която датира от IV век, възстановена и ползвана без прекъсване от ІХ до ХV в. (пред нея е било пристанището на късноантичния и средновековния град, а източно - дворецът на българските владетели "Преславният дом на Дунава", издигнат от хан Омуртаг и ползван от цар Симеон); Южната крепостна стена - едно от най-впечатляващите военно-отбранителни съоръжения в България от Античността и Средновековието, изградено при императорите Диоклециан и Константин Велики в началото на IV в. и възстановено при император Юстиниян Велики като фортификация без аналог през Късната античност.
В Дунавския парк с телефон в ръка ще сте изкушени от залеза. Дори и да не сте фотограф Вашите снимки ще са вълшебни. При залез слънце реката е магнетична, обагрена в цветове и прегърната от облаци с различни форми; пейките са самотни и приканващи; дърветата - като стройни стражи на притихналите птици. Залезът ще е моментът на влюбването, за което винаги ще разказвате. А в следващото утро отидете на брега на Биосферен парк ,,Сребърна". Под егидата на ЮНЕСКО езерото пази най- ценни видове обитатели - птици, растения, животни. В Природонаучния музей ,,Сребърна" гидовете- майстори на разказа ще Ви представят елдорадото от флора и фауна. Разходка сред природата на брега на езерото по екопътеки ще Ви зареди със спокойствие… И ще сте готови да поискате още от всичко.
Ето защо избрахме Силистра!
Тук можете да превъртите играта за живота!

Публикувано на: 14 септември 2021 г. / Печат