Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

ИСТОРИЯТА ТРЯБВА ДА СЕ ПОМНИ И ПОЧИТА!


image 8581
Историята трябва да се помни и почита!
През 1940 г. се подписва в Крайова спогодба между Румъния и България. Възвръща се към Отечеството Южна Добруджа. Възторгът на населението е неописуем при посрещането на българските войски.
Същият ден е открита телеграфо-пощенска и телефонна станция в града.
В Силистра пристига и директорът на мореплаването в България, Славянов, който се заема веднага с уреждането на правилата за корабоплаване по дунавските пристанище от Русе до Силистра. На 2 октомври са пуснати първите автомобилни рейсови коли в посока към Добрич и Тутракан. Общогражданският комитет, който управлява Силистра вече няколко дни, предава своите книжа на Общината. Остава да функционира само комисията за грижата по правата на населението от Силистренско.
На 2 октомври 1940 г. в града пристига русенският митрополит Михаил, в чието лице силистренци виждат, за пръв път след 22 години, отново български митрополит. Той произнася прочувствена реч, в която изтъква, че едновременно с освобождаването на града, при силистренци идва Божието слово, българското четмо и писмо. В черквата "Св.св. Петър и Павел" отслужва първата литургия след 1919 г.
Една година по-късно - 1 октомври 1941 г., са организирани тържества по повод годишнината от деня на Силистра. Те се отличават със своя културен характер, който е сигурен белег на духовната столица на Южна Добруджа - Силистра. Само за една година, изключително със свои средства, силистренци изграждат паметник на Ст.Караджа. Празнува се и 50-годишният юбилей на прочутото Педагогическо училище.
На 1 октомври 1941 година са организирани тържествата за деня за освобождението на Силистра, една година след съдбовната дата. Присъединяването на града към българската територия е кулминация на свободолюбието на добруджанеца, извоювано в годините. Тържествата в онези времена по този повод се отличават със своя културен характер, който е сигурен белег на духовната столица на Южна Добруджа - Силистра. На този ден Силистра празнува и възвеличава своя ден -Първи октомври.
Днес обаче тази дата обединява в духовен аспект Международния ден на музиката, и Деня на възрастните хора. Кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов и неговият екип-Ростислав Павлов-серетар, инж.Тихомир Борачев- зам.- кмет "Устройство на територията", Мария Недялкова- зам. -кмет "Хуманитарни дейности ", д-р Мирослав Тодоров- зам.-кмет"Финанси и икономика " поднесоха венци и цветя на признателност пред паметната плоча Добруджанската епопея, на паметника на музиката и на паметника на Л.Н.Толстой.

Публикувано на: 01 октомври 2021 г. / Печат