Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА КМЕТЪТ НА ОБЩИНА СИЛИСТРА - Д-Р ЮЛИЯН НАЙДЕНОВ УДОСТОЯВА И НАГРАЖДАВА С ПРИЗНАТЕЛНОСТ И БЛАГОДАРНОСТ - БУДИТЕЛ НА НАШЕТО СЪВРЕМИЕ


image 8657
През тази година кметът на община Силистра - д-р Юлиян Найденов удостоява и награждава с признателност и благодарност - будител на нашето съвремие:
Марин Минев - Джона - фотограф, журналист и художник.
Г-н Минев близо 50 години работи в сферата на изкуството и културата - в Драматичен театър "Сава Доброплодни" - Силистра, вестник "Порт Силистра", в новинарския екип на телевизионен канал "Истър" и вестник "Силистренска трибуна". Администратор е на 5 фейсбук страници, по-големите от които са "АРТ Силистра" и "Духът на стара Силистра". Председател на Клуба на дейците на културата - Силистра. Дарителските жестове на Марин Минев към културни и социални институции са традиция.
За благодеятел на годината, кметът награждава:
Десислава Бетова, дъщеря на художника Тодор Цонев /1934-2004/, дарила на фонда на РИМ-Силистра 41 произведения на баща си /скулптура и графика/.
Номинацията е по предложение на Регионален исторически музей - Силистра.
Тодор Цонев е известно име в съвременното изобразително изкуство. Завършва Художествената академия през 1957 г. в специалност "графика" при проф. Илия Бешков и в последствие се превръща в един от най-близките му ученици. Мнението на проф. Бешков за него е изразено с думите: "Вие сте роден карикатурист". Родът му произхожда от Добруджа и трайният спомен за нея присъства не само в творчеството му, но го съпътства през целия му живот. През 1970 г. е открита първата му самостоятелна изложба в София, която включва 131 творби - сатирична пластика от глина и няколко релефа от кована мед. Веднага е предложено изложбата да бъде представена във множество културни центрове в чужбина, но начинанието е осуетено по партийни причини от Съюза на българските художници. Днес тези творби са дарени и са част от фонда на Дом на хумора и сатирата - гр. Габрово. РИМ-Силистра е третият музей в страна /след Габрово и Балчик/, който благодарение на г-жа Десислава Бетова, вече притежава колекция с произведения на Тодор Цонев. През 1978 г. поради серия от карикатури на Тодор Живков и редица представители на комунистическата номенклатура, Тодор Цонев е задържан от Държавна сигурност за повече от два месеца. От дома му са конфискувани близо 500 творби, които престояват в ДС до промените през 1990 г. Известните като "арестувани карикатури" са показани за първи път чак през 1990 г. в залата на СБХ в София и предизвикват такъв интерес, че превръщат изложбата в най-посещаваната в България до ден днешен /над 40 000 посетители/. Тодор Цонев оставя трайна диря и във философията на изобразителното изкуство. От 1961 г. започва да пише "есета" както сам ги нарича - текстове посветени на различни теми от изкуството. Негови са думите "Свободата няма степени и истината - варианти". Противоречивата съдба на Тодор Цонев го превръща в една от най-интересните фигури в съвременното изкуство. Благодарение на неговата дъщеря в Силистра завинаги остава част от него и Силистра се превръща в част от света на Тодор Цонев.
/Информацията е предоставена от РИМ-Силистра/
През 2021 г. кметът - д-р Юлиян Найденов за Деня на народните будители също така отличава и награждава 13 институции и 10 личности с принос за духовното развитие на Силистра:
Институции с годишнини и принос за духовното развитие
на гр. Силистра
• 160 години от откриването на ОУ "Отец Паисий" гр. Силистра
• 115 години от основаването на НЧ "Дочо Михайлов - 1906", с. Бабук.
• 115 години от основаването на НЧ "Светлина - 1906", с. Смилец.
• 80 години от откриването на НЧ "Иван Вазов - 1941", с.Срацимир.
• 80 години от създаването на НЧ "Васил Левски - 1941", с. Българка.
• 80 години от създаването на НЧ "Христо Ботев - 1941 - Българка", с. Българка.
• 70 години от създаването на Държавен архив в България.
• 60 години от основаването на НЧ "Зора - 1961", с. Сърпово.
• 55 години от създаването на НЧ "Кирил и Методий - 1966", гр. Силистра.
• 50 години от откриването на Полувисшия педагогически институт за подготовка на учители - Силистра, чийто пряк наследник днес е Филиал Силистра на Русенски университет "Ангел Кънчев".
• 40 години от обявяването на Кукления театър за професионален /150 години от първото театрално представление в града, 80 години от обявяването на Драматичен театър за професионален/.
• 15 години от основаването на НЧ "Родолюбие - 2006", с. Айдемир.
• 15 години от създаването на НЧ "Паисий Хилендарски - 2006", с. Айдемир.
Признателност към личности с принос за духовното развитие на Силистра
• 70-годишнина на Йордан Колев - известен скулптор, директор на Художествена галерия - гр. Силистра. Има участие в над 70 национални и международни изложби. Едни от последните му творби са паметниците на Отец Паисий и Владимир Комаров в Силистра. Има бюстови паметници на Хр. Ботев, В. Левски , цар Борис ІІІ и др. Член на СБХ.
• 70-годишнина на Пеньо Николов - журналист, кореспондент на Българската телеграфна агенция от 30 години и дългогодишен сътрудник на Радио Шумен. Почетен гражданин на Силистра от 2016 г.
• Петко Герасимов - арт фотограф, създател на електронен уебсайт - "Стара Силистра", автор на документални изложби и албуми, популяризиращи историята и развитието на Силистра.
• 60-годишнина на Димитър Джамбазов - главен художествен ръководител на Ансамбъл "Добруджа" към Община Силистра. Завършил е хореографска режисура и педагогика в град Пловдив. От 1981-1986 год. е професионален танцьор в Държавен фолклорен ансамбъл "Тракия"-Пловдив. Работил е в Център за художествена самодейност като методист по танцова самодейност в гр. Силистра.
• 50-годишен юбилей на Велико Великов - ръководител на Музикална школа "Великов" към НЧ "Дръстър-2012", град Силистра. Дългогодишен музикант и педагог, отличен с множество награди от фестивали и конкурси.
• Мариана Стоянова - поетеса и член на Конфедерацията на българските писатели, председател на Литературно сдружение "Реката и приятели", партньор на община Силистра в Националния поетичен конкурс "Любовта е пиянство или пиянство от любов", дългогодишен учител по български език и литература.
• Лидия Маркарян - хореограф, ръководител и основател на балетна школа "Лиденс" към НЧ "Доростол-1870", гр.Силистра, създадена през 2010 г. Носител на призови награди и купи, медали и грамоти от участия в национални и международни танцови фестивали, шампионати, конкурси и спартакиади.
• Христо Христов - ръководител на Театрално студио "Артистик" към ЦПЛР ОДК - гр.Силистра, отличен през 2021 година с диплом за принос към разширяване достъпа на младите хора до култура и за осъществени творчески проекти, присъдена от Българската асоциация на работодателите в областта на културата - БАРОК и Граждански институт.
• Адриана Мумджиева - ръководител и хореограф на Модерен балет "Аксел" към ЦПЛР-ОДК, гр. Силистра. От 26 години е част от балета като 16 години от тях до днес е ръководител.
Предложения от РУ "Ангел Кънчев" - Филиал Силистра
• Доц. д-р на филологически и природни науки Тодорка Георгиева - дългогодишен преподавател във Филиал Силистра на РУ "Ангел Кънчев", с най - висока научна степен. С принос към преподавателската и научно - изследователската дейност.
Честит празник на всички творци, деятели на културата, просветата и изкуството!
Честит ден на народните будители!

Публикувано на: 01 ноември 2021 г. / Печат