Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

ЗАГАДЪЧНИТЕ ЛАБИРИНТИ НА ЖОРО АТАНАСОВ


image 9140
На 18 май, сряда, в 17.00 следобед, по покана на Клуба на дейците на културата-Силистра и любезното съдействие на община Силистра и Художествена галерия-Силистра ще можем да се насладим отново на загадъчните лабиринти на Георги Атанасов.
Роден на 16 декември 1954 година в Добрич. Завършва "Графика" във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" - Велико Търново при професор Никола Хаджитанев. Първа самостоятелна изложба в Балчик през 1984 година. Има 17 самостоятелни изложби и много участия в колективни в страната и чужбина. Негови картини са притежание на галерии в Балчик, Кюстендил, София, Габрово, Русе, Силистра и др., както и в частни колекции в Белгия, Русия, Канада и др.
Класическите обеми, към които той е изпитвал особена привързаност в студентските си години, отдавна са отстъпили място на обемите на мисълта. И наистина всичко в картините на Жоро Атанасов е мисъл - бавно наслоена, зависеща не толкова от механиката на окото, а по-скоро от онези криволичещи прави, които съдържа в себе си митологическия разказ и които неговата опитна, прецизна, изпълнена с усърдие ръка, е принудена непрекъснато да следва и записва. Светлината - този втечнен диамант, може само да му подскаже пътя, който трябва да измине, за да се слее с Абсолюта, но онова, което действително го свърза с вечните форми на живота, пресъздадени с такава лекота в картините му, е неговият благ характер, неговата земна доброта и блян за хуманизъм, неговата почти вродена непримиримост към опороченото и злото.
Изложбата ще бъде открита от г-н Валери Пощаров, собственик на галерия " КАВАЛЕТ" - Варна.
ГЕОРГИ АТАНАСОВ - РИСУНКАТА МИ ДАВА ПОВЕЧЕ СВОБОДА НА МИСЪЛТА...
- Г-н Атанасов откога рисувате?
- Рисувам откакто се помня. Навярно това е родова черта, защото имам близки художници, артисти. Първият ми учител бе Йордан Маринов от Силистра. Изложбите, които ме впечетлиха и вдъхновиха в началото с графиките на Николай Павлович в София и на Албрех Дюрер в Ермитажа в Петербург. Моят професор Никола Хаджитанев ми даде любовта към фигурата и композициите. Първата ми изява беше в Силистра - участие в школата по изобразително изкуство с керамични фигури, направени от мен. Впечетли ме и наградата - първите ми маслени бои.
- Коя е най-успешната Ви изложба?
- За най-успешната считам винаги последната си изложба, в галерия Русе, защото предава най-новите ми търсения и постижения.
- Кои са Вашите любими художници класици?
- От българските - Илия Бешков, от чуждите - рисунките на Пикасо и графиките на Дюрер.
- Правите и живопис, но повече са изявите чрез рисунката. Какви проблеми решавате с тази класическа техника?
- Връщайки се назад във времето, отчитам, че съм преминал през различни творчески периоди. След университета работих графика, после дойде период на рисунката - въглен, пастел, след това - живопис, а от няколко години - рисунки, туш. Рисунката ми дава повече свобода на мисълта чрез съчетанието между черно и бяло върху листа, а полутонът е много добра възможност за по задълбочен изказ на мисълта.
- Кое Ви вдъхновява за една рисунка? Работите Ви издават една много сериозна хуманитарна, литературна и философска култура. Как се ражда една рисунка? Замисляте ли наведнъж цели цикли?
- Рисунките са обобщение на прочетеното и преживяното в живота, естествено и на творческите търсения и работата ми през годините. Такъв е маниерът ми на работа. Понякога след първата рисунка се появяват и другите, свързани тематично, а друг път остава сама - всичко се ражда в процеса на работа.
- Фигурите на хора и митологични герои и същества са прекрасно майсторски решени, но Вие държите много и на втория план със силно декоративно начало.
- Съпоставям декоративното като фон на фигурите, за да изпъкне реалистичното изграждане, а и от любовта ми към детайла и орнамента.
- С кои други техники обичате да работите?
- Обичам темперната живопис върху платно и картон, както и акварела.
- Кои автори четете и препрочитате? Кои писатели открихте напоследък? Слушате ли музика, докато работите?
- Чета много различни автори - български и чужди, напоследък много документални книги - Йордан Иванов, Тончо Жечев, Иван Венедиков, Никос Казандзакис и др. Винаги слушам музика - класическа, също и джаз.
Клуб на дейците на културата - Силистра
АРТ Силистра

Публикувано на: 16 май 2022 г. / Печат