Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

Сребърци възстановяват най-големия войнишки паметник в селото


image 93

Започна дарителска кампания за набиране на средства за възстановяване на най-големия войнишки паметник в силистренското село Сребърна, съобщи кметът Георги Иванов.

Около 60 самодейци от местното читалище днес са на гроздобер в лозята, поддържани от местен арендатор. Надницата за деня, в размер на 20 лева, ще отиде в набирателната сметка за паметника. Петте кооперации в района също са обещали лепта за патриотичното дело. Дарения вече са направили заможни сребърци. В кметството е поставена дарителница.

Има изготвен работен проект, одобрен от общината в Силистра. Според изчисленията на специалистите за възстановяването на Паметника, посветен на близо 300 мъже от Сребърна и Ветрен, загинали в Първата и Втората световни войни, са необходими 55 хил.лв.

Паметникът е изграден през 70-те години на миналия век като мономент, облицован с каменни плочи. Върху него е било написано: „На тези, които дадоха живота си за свободата ни”. Мястото е събирало малки и големи жители на Сребърна за националния и официални празници на страната.

Имаме желание да възстановим патриотичните традиции в селото, обясни инициативата си кметът Георги Иванов. Дарителската кампания е подкрепена от живеещите в съседното село Ветрен, съобщи тамошният кмет Неделчо Кискинов.

Публикувано на: 25 септември 2009 г. / Печат