Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

"ФОРМАТА - ПЛАСТИЧНИ ИНТЕРПРЕТАЦИИ"


image 9302
На 27 юни от 17:00 часа в Художествена галерия Силистра ще бъде открита самостоятелна изложба "Формата - пластични интерпретации" - пластики и пана на Илиян Иванов.
Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" и в партньорство с Художествена галерия- Силистра и Сдружение "Алтернативен свят Оренда"
Заповядайте!
____________________________________________________________________
Формата - пластични интерпретации
Идеята за проект "Формата- пластични интерпретации" е породена от мотивацията на автора да се открият и разпространят възможностите на българската дърворезба да се вплете в съвременния начин на живот. Всяко нещо се променя във времето, за да съществува и да е актуално и интересно и днес за съвременната аудитория. Изкуството на дърворезбата/скулптурата в дърво също преминава през различни етапи на развитие и търси нови форми на изява.
Проект "Формата- пластични интерпретации" е продължение на изследванията на автора върху структурата и характеристиката на формата, нейното взаимодействие с пространството и успешно реализирания през 2018 г.-2019 г. проект "В търсене на форма".
В творбите са използвани меки, нетипични форми, тяхното съотношение, контраст и преплитане. В технологията на обработка на дървения материал са използвани както традиционните инструменти - длета, така и съвременни електрически инструменти.
Илиян Иванов е роден през 1987г. в гр. Габрово (България). Завършва Средно художествено училище за приложни изкуства- гр. Трявна и продължава своето образование в Национална художествена академия- гр. София- специалност "Резба". Завършва Художествената академия със Специална награда в конкурса за най-добър дипломен проект между студентите от всички специалности на НХА. От 2021г. е асистент- преподавател към катедра "Резба" в НХА- гр. София.
Реализира авторски проекти и участва в редица изложби, симпозиуми и летни академии сред които:
- Реализиране на авторски проект за изработка на иконостас за крипта към църква "Св. св. Онуфрий, Дамаскин и всех мучеников Габровских" - гр. Габрово- 2020г.- 2022г.
- Реализиране на авторски проект "В търсене на форма", включващ две самостоятелни изложби в гр. София и гр. Пловдив- 2018г.-2019г.
- Симпозиум скулптура в дърво в К.К. Пампорово - 2021г., 2015г., 2014г., 2013г.
- Международна лятна академия и симпозиум- гр. Ахтопол - 2015г., 2014г., 2013г.
- Годишна изложба "Форум дървопластика" - към секция "Дърворезба" при Съюз на българските художници - участие в изложбите в гр. Габрово, Велико Търново и Плевен- 2019г.
- Реализиране на авторски проект за изработка на иконостас за параклис "Св. Георги" - гр. Габрово- 2017г.
- Награда от конкурс - изложба "И камъкът говори" - гр. София- 2014г. и др.

Публикувано на: 23 юни 2022 г. / Печат