Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

150 ГОДИНИ ДУНАВСКИ ПАРК В СИЛИСТРА - НАЙ-СТАРИЯ ОБЩЕСТВЕН ПАРК В БЪЛГАРИЯ


Нашата седма изложба на тема Стара Силистра е готова и с нея се включваме в отбелязването на 150-тата годишнина на Дунавския парк.
Изложбата съдържа над 100 висококачествено дигитализирани и реставрирани изображения и документи, повечето не показвани досега. В нея са включени фотоси от нашия архив, както и от фото архивите на Добри Йорданов, арх. Траян Георгиев, Милен Теодоров. Фотографиите са тематично подредени в 17 големи табла, които ще са разположени по алеите на Дунавския парк. На тях ще видите брой от вестник "Дунав" от 24 юни 1870 год., в който е за първи път обявено създаването на парк в България. Изображения показват парка и крайречната част на града ни от басейна до пристанището, откъдето се е правел износа на земеделска продукция за чужбина. Снимките обхващат периода от 30-те до 80-те години на миналия век. Някой от тях на пръв поглед са обикновени снимки за спомен, но на тях може да се видят несъществуващи вече детайли от дунавския парк като беседки, археологически разкопки, фонтана с жабките в черен цвят, Военния клуб до парка и други. Специално внимание е обърнато и на Празниците на река Дунав с ритуала "вземане на прасенцето", както и дефилиране на атрактивни лодки, които са декорирани от работниците на различни предприятия Силистра.
Изложбата е осъществена с финансовата подкрепа на Община Силистра, които за пореден път подкрепят нашата инициатива за запазване и популяризиране на фотографското историческо наследство на Силистра и региона.
Откриването на ще бъде тази събота (25.06.2022 г.), от 11:00 ч. по време на Фестивала на сетивата, организиран от Асоциация на дунавските общини "Дунав".
Очакваме Ви!
*Стара Силистра

Публикувано на: 23 юни 2022 г. / Печат