Община Силистра с нов официален интернет сайт "silistra.egov.bg".

След 10 април този сайт ще бъде неактивен!

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

82 ГОДИНИ ОТ ВЪЗВРЪЩАНЕ НА СИЛИСТРА КЪМ ОТЕЧЕСТВОТО


image 9536
На 1 октомври 2022 г. ще бъдат почетени паметта и делото на родолюбивите българи, отдали живота си за свободата на Добруджа. През целия ден гражданите на Силистра могат да изразят своята признателност с цветя пред историческите паметници и паметни плочи:
- пред паметната плоча на загиналите в Добруджанската епопея на входа на Дунавския парк;
- пред паметника на Цар Борис III Обединител в Дунавския парк;
- пред паметника на войводата Стефан Караджа;
- пред паметната плоча, посветена на Крайовския договор и възвръщането на Силистра към България /пред сградата на Бизнесинкубатора/.
Крайовският договор, подписан на 7 септември 1940 г., възвръща по мирен път Южна Добруджа в пределите на Майка България. Подписването на договора е един блестящ акт на българската дипломация и главно на цар Борис III Обединител.
На 1 октомври 1940 г. около 15 часа части на Трета българска армия, предвождани от генерал-лейтенант Георги Попов, тържествено влизат в Силистра, посрещнати с възторг от добруджанци. Преминават под разкошна арка, приветствани по топъл и сърдечен начин, със сълзи на радост. Хор "Седянка" за първи път изпълнява свободно и тържествено марша "О, Добруджански край"!
Паметни места отбелязват историческото значение на 1 октомври 1940 г.
Само една година след възвръщането на Силистра към Отечеството е издигнат паметник на легендарния войвода Стефан Караджа, възпят от Христо Ботев. Вплел живота си с Добруджа, великият войвода, умрял в Русчукския затвор само на 28 години, става знаме на упование на Вътрешната добруджанска революционна организация. Паметникът е по проект и дело на силистренския скулптор Павел Метеоров, възпитаник на Белгийската кралска академия по изкуствата, и е негов дар за силистренци. Открит е на 1 октомври 1941 г.
Паметникът на Цар Борис III Обединител e дело на скулптора Йордан Колев - директор на Художествена галерия - Силистра. Открит е през 2001 година.
На 7 септември 2017 година на входа на Дунавския парк на Силистра е открита паметна плоча, посветена на героите от Добруджанската епопея. На 14 септември 2020 г., на Празника на Силистра, бе осветена и открита паметна плоча, ознаменуваща подписването на Крайовския договор и възвръщането на Силистра към България. Паметните плочи са изградени от проф. д-р Иван Гаврилов и д-р Тодор Тодоров - областен координатор на ГЕРБ.

Публикувано на: 27 септември 2022 г. / Печат