Община Силистра с нов официален интернет сайт "silistra.egov.bg".

След 10 април този сайт ще бъде неактивен!

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

ПРЕД ОЛТАРА НА СВОБОДАТА


image 9933
10 февруари 2023 г. - 145 години от
Освобождението на Силистра
Община Силистра, Общински комитет "Васил Левски", Общински клуб "Христо Ботйов" отправят покана към обществеността за участие в тематичната програма "Пред олтара на свободата", посветена на 175 години от рождението на Христо Ботев, 150 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, 145 години от Освобождението на Силистра и България и Трети март - национален празник.
По покана от Община Силистра и Общински комитет "Васил Левски" в Силистра ще гостува проф. д-р Пламен Митев - историк, преподавател в Софийски университет "Св. Климент Охридски", член на Общобългарския комитет "Васил Левски".
На 9 февруари 2023 г. /четвъртък/ от 17 часа в залата на Община Силистра ще се проведе среща- разговор с проф. д-р Пламен Митев. Темата на срещата е: "150 години безсмъртие - нови документални свидетелства за живота и делото на Васил Левски".
На 10 февруари 2023 г. от 10.30 ч. в Катедралната църква "Св. св. първовърховни апостоли Петър и Павел" ще бъде отслужен молебен от градското духовенство за здраве и благоденствие на българския народ и на жителите на Община Силистра.
От 11.15 ч. е шествието с Духовия оркестър от катедралната църква до паметната плоча на ул. "Хан Омуртаг" № 9, отбелязваща Освобождението на града. Тържествената церемония пред паметната плоча на ул. "Омуртаг"№ 9 е от 11.20 ч. Слова на д-р Юлиян Найденов - кмет на Община Силистра и на проф. д-р Пламен Митев. Поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча.
18 февруари 2023 година, 150 години от гибелта на Васил Левски
10.00 ч., Катедрална църква "Св. св. първовърховни апостоли Петър и Павел"
Панихида по повод гибелта на Васил Левски - Апостола на свободата, отслужена от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Яков в съслужение с градското духовенство
11.00 ч., Паметник на Васил Левски
Възпоменателна проява за Апостола на свободата Васил Левски. Поднасяне на венци и цветя пред паметника на Левски
Тържествено честване на Трети март 2023 г. - Национален празник на Република България и 145 години от Освобождението на България
3 март 2023 г. 10.30 ч. - Площад "Свобода"
Тържествена церемония:
- Ритуал по издигане на националното знаме на Република България
- Слово от д-р Юлиян Найденов - кмет на Община Силистра;
Шествие с признателност към героите и прослава на свободата.
Поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Стефан Караджа, капитан Георги Мамарчев и граф Лев Толстой;
11.00 ч. Площад "Свобода"
Концерт на млади таланти от Силистра и на народния изпълнител Николай Славеев - глас от Родопите

Публикувано на: 30 януари 2023 г. / Печат