Община Силистра

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

Министър Дянков обеща средства за северната крепостна стена


image 996

Днес в сградата на община Силистра се проведе неофициална среща между министъра на финансите, г-н Симеон Дянков и кметът на община Силистра, д-р Юлиян Найденов. На срещата присъстваха още народният представител, г-н Стефан Господинов, проф. Божидар Димитров, проф. Георги Атанасов, арх.Стодева и арх. Антонина Огнева.
Министърът пристигна на посещение в Силистра по покана па г-н Стефан Господинов, за да се запознае с исторически обекти и паметници на културата, с цел тяхно бъдещо финансиране, което от своя страна да доведе до стимулиране на туризма в региона като цяло.
В сградата на Община Силистра, министърът беше запознат подробно с проекти, касаещи визитата му. Най-голям интерес предизвика проектът за реставрация на Северната крепостна стена, издигната в началото на IVв., разрушавана и възстановявана неколкократно след това. На министър Дянков бяха представени 3D визуализации на Патриаршеската базилика, която е първата изградена в България още през IXв. и реконструирана като патриаршеска в началото на Xв.
„Проектът ще бъде преработен изцяло до два месеца и ще отговаря на изискванията на министерството, както и на очакванията на туристите и гражданите на Силистра”, заяви д-р Юлиян Найденов.
Желанието на министър Дянков е патриаршията да бъде възстановена изцяло, както и прилежащите й археологически обекти впоследствие, което да превърне Силистра в желана туристическа дестинация.
За финал, но не на последно място, министърът поздрави кмета и за водещата позиция на Силистра като община с отлична финансова дисциплина от началото на новия мандат.


Публикувано на: 09 юни 2012 г. / Печат