Община Силистра с нов официален интернет сайт "silistra.egov.bg".

След 10 април този сайт ще бъде неактивен!

Начало | Общинска собственост | Профил на купувача | Защита на лични данни

Крепост Меджиди Табия


Крепост Меджиди Табия

На един от най–красивите хълмове край Силистра е издигната „Меджиди Табия“ – добре запазена турска отбранителна крепост, датираща от 1847 г. Уникалното при нея са високите стени и подземните тунели, които стигат от хълма до ключови места в другият край на града.

Турският форт "Абдул Меджиди" (Меджиди Табия), намиращ се южно от Силистра, е най-запазеният от фортификационната турска система, изиграла важна роля в руско-турските воини от 1853 - 1856 и 1877 - 1878 г.

Нейното построяване е наложено от необходимостта за допълнително укрепяване на крайдунавските градове, когато реката се утвърждава като естествена граница на Османската империя. Идеята за построяването на тази система от военни укрепления е дело на известния немски военен инженер Хелмут фон Молтке, посетил града през 1837 г. Във връзка с това той пише: "Въпреки, че местността е неблагоприятна във фортификационно отношение, стратегическото значение на Силистра е толкова по-важно… Силистра може да се превърне в добро укрепление, когато се създадат четири самостоятелни укрепления..." - и наистина Меджиди Табия представлява част от укрепения четириъгълник Силистра - Русе - Шумен - Варна. (Тя е една от седемте крепости-фортове, разположени в полукръг около централната турска крепост отбранявали Силистра по време на Кримската война).

Крепостта е градена през периода 1841 - 1853 г. Строена е от принудително събрани 300 българи - майстори, които след това са заточени в Анадола, за да не издадат тайната на крепостта. Със същата цел в Цариград е бил обесен комендантът на строежа Али паша, повикан там "за да получи своята награда".

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОСЕТИТЕЛИ
Крепостта е труднодостъпна за хора с увреждания. Максималният брой посетители е 30 души (деца) и 40 души (възрастни). Паркирането на входа на крепостта е разрешено за леки автомобили и автобуси. Има екскурзовод. Изнасят се беседи на турски, румънски, руски, английски и български език. Снимането е разрешено навсякъде, включително и в залите за музейна експозиция.

Работно време:

от Май до Октомври - от 10:00 до 17:30 ч. (Без почивен ден)

Телефон за връзка: 0878 967 468

Входни такси:

Адрес:
Южно от град Силистра по пътя за град Шумен, като се завива наляво преди село Калипетрово, в непосредствена близост до телевизионната кула.