gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

Ден на плодородието в село Бабук


Публикувано на 30 септември 2009 г.


За втора поредна година в с.Бабук се организира фолклорен празник, посветен на плодородието. Нарекли са го „Земята и хората”. За това сподели кметът на селото Костадин Иванов.

На 3-ти октомври, на централния площад в селото ще бъдат представени няколко изложби, които ще покажат трудолюбието на тамошните хора. Първата е наречена „Даровете на природата”, в която жителите на селото ще покажат своята продукция – плодове, зеленчуци, различни ястия, направени от тях по интересен и традиционен за селото начин. Земеделската кооперация в Бабук също ще се представи с интересни идеи за това как и какви култури се отглеждат. Децата на Бабук също няма да останат безучастни в това импровизирано „представление на плодовитата земя”. За тази цел те са измислили начин да разнообразят своето ежедневие с, както го наричат те, „есенно развлечение”, пресъздавайки различни идеи от плодове и зеленчуци.

Във фолклорната програма участие са заявили различни състави, сред които фолклорна група към НЧ „Светлина” от гр. Априлци - Обл. Ловеч, детски танцов състав към НЧ „Светлина” – с. Иширково, група за стари градски песни към НЧ „Пробуда” – с.Калипетрово, фолклорна група към НЧ „Йордан Йовков” – с.Казимир, фолклорна група към НЧ „Дочо Михайлов” – с.Бабук, с ръководител Нено Петров.

Празникът ще започне в 10 часа в събота (03.10.) на площада в с.Бабук, пред паметника на Дочо Михайлов, Тодор Бонев и Иван Стайков. Освен на плодородието, проявата е посветена и на 69-тата годишнина от присъединяването на Южна Добруджа към България.

Макар да липсва състезателен характер, всички участници в празника на плодородието ще получат грамота и почерпка от организаторите, чието желание е този празник да се традиционализира в ежегоден. Кметът - г-н Иванов си пожела занапред все повече участници не само от българските села и общини, но и от румънската ни съседка.


Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=101
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=101