gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ УМОВЕ НА БЪЛГАРИЯ В БИОЛОГИЧНОТО ЗНАНИЕ ИДВАТ В СИЛИСТРА


picture

Публикувано на 23 март 2023 г.


След тригодишно отлагане 48-ата Национална олимпиада по биология и здравно образование ще се проведе в гр. Силистра от 25 до 26 март. Домакини на събитието са РУО - Силистра, Община Силистра и ПМГ "Св. Климент Охридски". Откриването на олимпиадата е на 24 март с тържествен концерт в салона на Драматичния театър, в 18.00ч.
След провеждането на областния кръг и арбитриране на резултатите Националната комисия ще класира 120 ученици от 7. до 12. клас за участие в националния кръг, които ще се състезават в три възрастови групи. На 25 март е теоретичният тест, съдържащ въпроси от всички области на биологичните науки, а на 26 март - практическите задачи: в 2 лаборатории - по ботаника и зоология за група 7. - 8. клас и 4 лаборатории за 9. - 10. и 11. - 12. клас: по ботаника, зоология, клетъчна биология, биохимия и генетика.
Най-добре представилите се 10 ученици от трета възрастова група се явяват на подборен кръг, за да се определят четиримата, които ще представят България на Международната олимпиада по биология в гр. Ал-Айн, намиращ се в емирство Абу Даби (ОАЕ). Авторите на теоретичния тест и на практическите задачи са утвърдени преподаватели от Медицинския и Биологическия факултет на Софийски университет и от БАН. Председател на комисията е проф. д-р Албена Йорданова - Медицински факултет на Софийски университет. С Националната комисия са и почетните гости: проф. д-р Мариела Оджакова - председател на Националната олимпиада 2000 - 2012 година и ръководител на националния отбор за участие в международната олимпиада по биология за същия период; доц. д-р Снежана Томова - ръководител на националния отбор за участие в международната олимпиада по биология в периода 2012 - 2022 година; Теодор Трифонов - докторант към БАН, участник в две международни олимпиади по биология.
От ръководството на ПМГ-Силистра, и организационния комитет за организиране и провеждане на Националната олимпиада по биология и здравно образование.

Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=10138
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=10138