gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

Еньовден - празник на смилечани и румънци


picture

Публикувано на 25 юни 2012 г.


На 24.06.2012 г. бе отпразнуван празника на храма "Св.Йоан Кръстител" – с. Смилец. Празничната програма съдържаше: литургия, фолклорна програма изнесена от самодейна танцова формация при НЧ "Дочо Михайлов -1966" с. Бабук, общоселско хоро и курбан за здраве и берекет за всички жители и гости на селото.
Мероприятието беше уважено от приятелите ни от с. Липница – зам. кмет Ioan Burcea и жители на селото. С огромен интерес и внимание те участваха в празника, срещнаха се с най-възрастния учител и автор на "История на село Смилец", който владее техният език и ги запозна с всички забележителности и характерни особености на селото. Разгледаха и етнографската изложба, където разпознаха "каленото човече" характерно за нашия обичай "Герман"като техния обичай "Калоян", което и в двете страни е молебен за дъжд. Една от изненадите за тях беше посещение на скромната зоологическа градина в чифлика на местния земеделски производител Угур Бату. Там те се срещнаха и с екзотиката на селото ни - пауни, лебеди, сърнички, понита и много други животинки и птици.
Очаровани от гостоприемството и положителния заряд на смилечани, крайдунавските ни съседи си тръгнаха с обещанието, че трансграничното сътрудничество не бива да прекъсва, защото то е пътя към постигане на едно по-добро укрепване на социалното и културно сближаване посредством действия за сътрудничество между хората и общностите.


Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=1016
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=1016