gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

Иширковци откриха паметник на патрона на селото


picture

Публикувано на 01 ноември 2012 г.


Днес в Деня на народните будители, в центъра на село Проф. Иширково се откри бюст-паметник на основателя на българската географска наука проф. Анастас Иширков. Паметникът бе открит по повод 70-годишнината от даване името на селото и 75-годишнината от смъртта на професора.
На празника на иширковци кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов и г-жа Кинка Иванова кмет на с. Проф. Иширково официално откриха бюст-паметника пред всички жители и гости на селото. На събитието присъстваха също и д-р Мария Димитрова председател на Общински съвет, г-жа Денка Михайлова зам.-кмет „Хуманитарни дейности”, г-н Ростислав Павлов секретар на общината, както и много други представители на различни институции. Кметът д-р Юлиян Найденов поднесе цветя на паметника и приветства присъстващите с кратка реч. Той сподели признателността си към всички спомогнали осъществяването на тази инициатива и изказа възхитата си от постигнатото развитие на културата в региона и опазването на имената на видни български личности.
Паметникът на проф. Анастас Иширков е дело на варненския скулптор, роден в Силистра Пламен Аврамов и съпругата Ангелина Делчева, които присъстваха на събитието, а основен спонсор е земеделската кооперация на селото „Нива 93”.
След официалната част по откриването на паметника всички присъстващи бяха поканени за почерпка в новооткритата сладкарница на кооперацията.


Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=1139
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=1139