gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

Празник на гърнетата в Сребърна


Публикувано на 23 ноември 2012 г.


Уникалната по рода си инициатива ПРАЗНИК НА ГЪРНЕТАТА за пореден път събира участници от различни краища на Добруджа, но този път в Сребърна.

В известното с пеликаните и природния резерват село на 1 декември 2012 г. под патронажа на кмета на ОБЩИНА СИЛИСТРА и със специалното съдействие на кмета на Сребърна ще се проведе зимното издание на кулинарния фестивал на Добруджа.

За първи път атрактивното събитие ще промотира домашно приготвени ястия и напитки, приготвени от продукти, характерни за есенно-зимния сезон, както и свързани с крайдунавската местна кухня.

Само тук в деня на празника можете да опитате от вкусните рибени чорби, приготвени по сребренски и по ветренски, с които щедрите домакини ще посрещнат своите гости.

Повече от 150 участници ще се включат в зимния кулинарен фестивал в Сребърна - групи и индивидуални участници от населени места от всички общини на област Силистра, читалища от област Добрич, гости от Румъния ще представят ястия от националната си кухня, липовани от с. Казашко ще покажат фолклор и руски традиционни гозби. И този път общата трапеза ще изобилства от вкусни печива, домашно замесени и точени теста, пикантни разядки и салати, месни ястия, варени сладка, сладкиши, зимнина и др.

По традиция присъстват представители на различните етнически групи от региона на Добруджа – българи, турци, цигани, татари, румънци, липовани, които заедно представят добруджанската кухня.

Кулинарната изложба – дегустация има конкурсен характер за фестивала, а специално жури отново прецизно ще оценява най - оригиналните автентични ястия. За отличените участници са предвидени грамоти и много предметни награди.

Ето и някои от наименованията на добруджанските ястия, които ще бъдат представени на зимния фестивал ПРАЗНИК НА ГЪРНЕТАТА - заек по ловджийски, пълнена тиква, зелеви сарми, зимна салата, ошаф от сушени плодове, лучена яхния със сушени сини сливи, зелник. Очаквайте и много други местни гозби.

Деца от кръжока по готварство към ОУ „Иван Вазов”, гр.Силистра и деца от с.Сребърна ще участват в детската готварска работилница, показвайки кулинарни умения, докато приготвят предястия, салати и сладки.

В деня на фестивала освен на кулинарните изкушения и домашни напитки, посетителите на празника ще могат да се насладят и на красивите изпълнения на певчески и танцови групи от цяла Добруджа.
Сред участниците в ПРАЗНИК НА ГЪРНЕТАТА 2012 – с. Сребърна са читалищни групи от НЧ „Възраждане-1940” - с. Сребърна, Клуб на инвалида и пенсионера - с. Сребърна, НЧ „Родолюбие - 2006” - с. Айдемир, НЧ ”Пробуда-1910” - с. Алеково, общ. Алфатар,

НЧ „Заря-1957” - с. Брадвари, общ.Силистра, с. Бъзън, общ. Русе, НЧ „Димитър Благоев-1930” - с. Ветрен, общ. Силистра, НЧ „Йордан Йовков-1899” - с. Добротица, общ. Ситово, НЧ „Зора-Нова Попина-2008” - с. Нова Попина, НЧ „Стефан Караджа-1943” - с. Средище, общ. Кайнарджа, читалища от с. Крушари и с. Телериг, общ. Крушари, фолклорна група от с. Казашко, Варненско и др.

ПРОГРАМАТА на кулинарния фестивал в Сребърна включва:
1. ИЗЛОЖБА - ДЕГУСТАЦИЯ
2. КОНКУРС ЗА АВТЕНТИЧНИ ЯСТИЯ и конкурс за домашни напитки
3. КОНКУРС за ЕТНО ВИЗИЯ на щанд
4. ТВОРЧЕСКИ РАБОТИЛНИЦИ – детска готварска работилница, занаятчийски ателиета и др.
5. АНИМАЦИЯ за деца и възрастни
6. ФОЛКЛОРНА ПРОГРАМА – танцови и певчески изпълнения на читалищни дейци - деца и възрастни
7. ФЕРМЕРСКИ ПАЗАР

Всеки, който желае да се присъедини като участник в четвъртия кулинарен празник на Добруджа, който ще се проведе в Сребърна на 1 декември задължително трябва да изпълни следното условие: да се представи с домашно приготвено ястие, поднесено в глинено гърне, чувен или тава и подредено на общата трапеза. Ястията могат да бъдат от категория основни, супи и чорби, десерти, салати, предястия и следястия, тестени изделия, варива, печива, разядки, сладка, зимнина.

Вход свободен.

Съорганизатори на четвъртото издание на ПРАЗНИК НА ГЪРНЕТАТА са ОБЩИНА СИЛИСТРА, кметство с. Сребърна, НЧ „Възраждане – 1940” - с. Сребърна, Сдружение „Общности, опознаване, култура”. Партньори на фестивала са БАСЕТ /Българска асоциация за селски и екологичен туризъм/, РИМ – Силистра, РИМ - Добрич, в-к Силистренски бряг,

Радиоцентър Силистра,в-к Седмицата, Радио Варна, Радио Добруджа, вестник „Добруджанска трибуна” и др.

Летните издания на кулинарния фестивал ПРАЗНИК НА ГЪРЕНАТАТА се провеждат в с. Зимница, общ. Крушари, обл. Добрич. www.zimnitsa.bg

Предходните изданания на кулинарния фестивал на Добруджа бяха отразени от БНТ Море, БНТ Сат, ТВ +, ТВ7, Радио Варна, Радио Добруджа, програма „Хоризонт” на БНР, Дарик радио, вестниците „Нова добруджанска трибуна”, „Добруджанска трибуна” и многобройни интернет издания.

Еипът на Иван Звездев присъстваше на третото издание и засне филм, който беше излъчен през октомври тази година в шест части по bTV в известното кулинарно шоу „Кухнята на Звездев”.

ПРАЗНИКЪТ НА ГЪРНЕТАТА е еднодневно преживяване, посветено на популяризирането на кулинарния феномен, характерен за региона на Добруджа и неговото представяне пред широката публика, като най-важният елемент е да не се допусне изчезването на типични за региона продукти и ястия чрез промотирането им. Фестивалът е насочен към широката публика – местното население и местни общности, гости на региона, туристи. Той е мултикултурна територия, представяща идентичност, традиция и автентичност от Добруджа.

СПОНСОРИ на четвъртото издание са:
„Паралел 92 Трейд” ЕООД, с управител Димитър Петранов
„БГ Агро Земеделска компания” ЕООД, с управител Руслан Русев
„Евроземеделие”ЕООД, с управител Емил Николов
Обменно бюро ЕООД „Рум-Румен Димитров”
„Шори-Т.Начев” ЕТ, с управител Тодор Начев
„Дестан” ЕООД, с управител Илхан Шакин
СД „Фаворит-Атанасов и с-ие”, с управител Атанас Атанасов
ЕТ „Интерес-2000-Муса Мусов”, с управител Муса Мусов
ЕТ „Александър Ковачев”, с управител А.Ковачев
„Никола Слатински”ЕООД, с управител Никола Георгиев
"Сталкер студио" ЕООД, гр. Варна
ДЗЗД "Дева - 73", гр. Варна
Мирослав Милев – майстор ковач, гр. Добрич
Галерия “Дарзалас” – Варна
Росица Миладинова - художник, Варна
Детски магазин “МИКИ” – Силистра
Магазин Домашни потреби “БРАВО” –Силистра
Сладкарски магазини “ СЛАДОСТ” - Силистра


Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=1169
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=1169