gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

Айдемирци пресъздадоха автентичния обичай Бабинден


picture

Публикувано на 21 януари 2013 г.


НЧ „Паисий Хилендарски“ и НЧ „Родолюбие“ в село Айдемир обединиха сили в организирането и честването на един от най – закачливите български празници Бабинден. Празник, на който жените имат право да се отпуснат, да танцуват и пеят и да отпразнуват най- прекрасното събитие от живота на всеки един от нас – раждането на нов живот.
Домакин на тържеството бе кметът на Айдемир Денчо Георгиев. Вкусни ястия и най- вече лакомства бяха сготвили възрастните дами. Те пресъздадоха българския обичай –да се отправят към дома на бабата да й “полеят”. Всяка жена подава на бабата сапун, полива й вода да се измие и я дарява с пешкира, който е донесла. След това бабата избърсва мокрите си ръце в полите на невестите – да са плодовити и лесно да раждат.
Голямата изненада на празненството бе най – младият жител на Айдемир – Младен. Той е роден на 18 декември, 2012 година и е последното бебе за миналата година.
Празникът уважи Председателят на Общински съвет – Силистра д-р Мария Димитрова, която с радост прие да стане орисница на малчугана Младен. Малкия мъж бе дарен със сребърен комплект за бебе – да му носи късмет и щастие в житейския път.
С нецензурирани песни бабите приповдигнаха настроението. Завъртяха се кръшни хора, а засмените дами доказаха, че освен трудолюбиви, добруджанките са изключително сърцати и весели хора.


Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=1265
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=1265