gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

На Сирни Заговезни зрелищен кукерски фестивал събра мало и голямо на площада в село Айдемир


picture

Публикувано на 18 март 2013 г.


На 17 март 2013 г., на връх Сирни Заговезни в село Айдемир се проведе 38-ят традиционен „Празник на кукерите и маските – 2013“. Стотици жители от региона се бяха събрали на площада в селото, за да се насладят на зрелищните кукерски игри.
Организатори на празника са Община Силистра, кметство Айдемир и НЧ „Родолюбие 2006“ с. Айдемир. По традиция още в началото на карнавала, събралите се зрители бяха поздравени от домакините – г-н Денчо Георгиев, кмет на с. Айдемир и г-жа Денка Михайлова зам.-кмет „Хуманитарни дейности“ при Община Силистра.
„Благодаря на всички вас, че уважавате това събитие, защото всички ние с присъствието си тук на този площад, на този хубав и прекрасен ден съхраняваме една традиция, а съхранявайки днес традицията осигуряваме едно добро бъдеще с повече доброта и повече ценности“ – бе част от приветствието на г-жа Михайлова.
Празникът е с конкурсен характер и участниците в него бяха оценявани по многобройни критерии от жури с председател фолклориста - г-н Сава Савов, като паричната награда, осигурена от общината бе връчена на кукерските колективи от селата Айдемир и Сребърна.
Тази година в маскарадните игри се включиха над 40 групи и индивидуални участници на възраст от 4 до 67 години от селата Айдемир, Калипетрово и Сребърна, които представиха игри и сценки от ежедневието на българина. По стар обичай кукерският празник е за да изгони злото от душите и от домовете на хората, и завършва с така наречените „олелии“ до късните часове на деня за здраве и плодородна година.


Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=1324
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=1324