gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

Село Професор Иширково се поклони пред делото на героите за национално освобождение


picture

Публикувано на 01 ноември 2013 г.


В чест на Деня на народните будители – 01 ноември и празника на селото, тържествено бе осветен днес, възстановения паметник на загиналите герои в три войни /Балканската, Първа и Втора световни войни/ от село Професор Иширково Кметицата Кинка Иванова откри събитието с огромно вълнение и особена почит към роднините, и живите наследници на храбрите български мъже загинали за Родината, пренесли младост и живот в жертва, за свободата на поколенията.

Негово Високопреосвещенство Доростолският Митрополит Амвросий в служение с духовници отслужи литургия и освети паметника, на който със златни букви са изписани имената на 33–ма иширковски смели воини.

Почит и уважение с венци и слова поднесоха : Димитър Генов - председател на Общинския съвет в Силистра, от името на кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов от общинската администрация присъстваха – Мирослава Червенкова -Директор дирекция „Обща администрация”и Директор дирекция ”Правна” - Николай Николов, от ПП ГЕРБ общинските съветници, д-р Мария Димитрова и Валентин Перчемлиев, от БСП Надежда Бобчева и Георги Кирилов – общински съветници.

Поздравителни адреси бяха изпратени до кмета на селото г-жа Иванова от: Стефан Господинов - народен представител от ПП ГЕРБ, Антон Кутев народен представител от БСП и Областния управител - Насуф Насуф.

Думите на Доростолския Митрополит Амвросий и днес отекнаха в душите на събралото се множество, че празника на будителите е преди всичко празник в чест на онези наши деди, които са пробудили родолюбието за поколения българи без значение от техния етнос. „Народ, който не помни миналото си, няма и бъдеще„ - каза още Владиката.

Тържеството продължи с поднасяне на венци и цветя в чест на Деня на народните будители пред паметника на Професор Атанас Иширков и паметника на Христо Ботев.

По покана на кмета на селото и на ЗК ”Нива-93” в програмата участваха художествени и фолклорни състави от Пенсионерски клуб №1 и НЧ „Просвета-1907“ със специалното участие на Стоян Дечев и приятели.


Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=1718
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=1718