gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

Кулинарният фестивал "Гозбите на Добруджа" затрудни журито в избора на победители


picture

Публикувано на 09 ноември 2013 г.


В известното с пеликаните и природния резерват село Сребърна на 09.11.2013г. /събота/, под патронажа на кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов, със специалното съдействие на кмета на село Сребърна - Георги Иванов, НЧ „Възраждане-1940” се проведе кулинарен фестивал „Гозбите на Добруджа”.

В деня на празника, гостите и журито опитаха от вкусните чорби, основни и тестени ястия, десерти, приготвени по сребърски, с които посрещат в селото от незапомнени времена. Някои от имената на ястията бяха непознати за по-младите гости на събитието. Други пък си спомниха за времена в които "бонбони" от динен мед /маджун/ са били част от детството им.

Участие във фестивала взеха над 90 готвачи, от общините Ситово и Силистра, много местни хора и гости на добруджанския край, включително от другата страна на р. Дунав от Слобозия /Румъния/. Всички представиха типични за района ястия, общият им брои надхвърли 250 блюда.

Кулинарната изложба - дегустация бе с конкурсен характер, специално жури в четири членен състав, оцени най - оригиналните автентични рецепти, ястия, начин на поднасяне и естетически автентичен вид. Наградата в две от четирите категории получи Виждан Салим от с. Искра - НЧ “Бачо Киро“ и Атанаска Димитрова в категория основни ястия с приготвената от нея "риба в керемида". Наградените бяха много, общо 15 за сготвените от тях автентични манджички.

Организаторите удостоиха с внимание за всеки участник бяха предвидени грамота и награда – сувенир, глинено гърне за готвене.

Според фестивалната програма бяха представени и дегустирани домашни вина, организиран етно щанд, творческа детска, готварска работилница, фермерски пазар.

Гостите на празника се насладиха и на фолклорните изпълнения на певчески и танцови групи от цяла Добруджа.

„Традициите трябва да бъдат съхранени и предадени на поколенията – каза в словото си за откриването на феста кметът-домакин Георги Иванов. Село Сребърна може да разкаже много и интересни рецепти наследени от бабите и дядовците ни„ - каза още той.

От името на кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов, под чийто патронаж се проведе мероприятието, поздравителен адрес поднесе Йорданка Владимирова - Директор дирекция „Икономика“. В него се казва, че добруджанското гостоприемство е показателно и ние с гордост сме го включили в нашата визитка, защото тази показателна любезност е характеристика на европейската общност.

Основни спонсори на проявата бяха „Ротари клуб“ - Силистра и Община Силистра, с щедрост съдействаха за реализацията на празника много граждани и фирми радетели за българското.


Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=1726
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=1726