gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

За втора година алианите от община Силистра се събраха за да отбележат един от най-големите си празници


picture

Публикувано на 14 март 2015 г.


За втора поредна година Община Силистра и Комисията по етническите въпроси с  председател г-жа Денка Михайлова, заместник кмет "Хуманитарни дейности" съдействаха в организацията на алианите от община Силистра за да почетат своя голям празник - Пролетния събор "Невруз". Тържествата започнаха в 10:00 часа сутринта с приветствия от протосингела Добри Чаков и Районния мюфтия за Силистра - Мюддесир Мехмед. Празникът е иницииран и организиран Кметство Брадвари, Народно читалище "Заря 1957" - село Брадвари, СНЦ "Джем" - село Брадвари с подкрепата на Община Силистра и Общинския съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси към Община Силистра. В богатата програма с характерни за алианите песни и танци видяхме изпълнения на четири художествени състави - от община Кубрат се представиха три групи - от с. Севар, с. Бисерци, с. Мъдрево, и от община Силистра - с. Брадвари.

От името на кмета д-р Юлиян Найденов началникът на отдел "Култура" в Община Силистра г-жа Цветана Игнатова поздрави читалищните самодейци, организаторите и спонсорите на събитието, гостите - алиани от Република Турция  - председателя на СНЦ "Джем" за Европа и духовния водач на алианите от Североизточна България. От името на кмета г-жа Игнатова отбеляза: "Бъдете здрави, продължавайте да работите активно за популяризиране на тези чудесни обичаи. Вашата дейност насърчава приятелските взаимоотношения, хармонията и общественото благополучие. Желая Ви всичко най-добро!". Събитието уважи народният представител в 43-то НС на Република България г-жа Невин Хасан. В празничната програма бяха отправени поздравления от името на областния управител Стоян Бонев. Приветствие поднесе заместник областният управител г-жа Янка Господинова.

След официалната част на тържеството гости и жители на Брадвари бяха поканени на трапеза с обичайните за празника - агнешко месо, солен ориз с мляко и дробсарма. Порция от курбана за здраве и берекет бе раздадена на всеки от присъстващите - около 400 души.

Празникът на пролетното равноденствие, означаващ в превод нов ден се отбелязва още от 3000 г. пр.Хр. Първоначално той е бил част от обичаите на Персия, като по -късно започва да се отбелязва и в други държави.


Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=2681
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=2681