gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

НЧ "Светлина - 1906 - Смилец" покани всички желаещи да наблюдават направата на динен маджун


picture

Публикувано на 27 август 2015 г.


НЧ "СВЕТЛИНА - 1906 - СМИЛЕЦ" ПОКАНИ ВСИЧКИ ЖЕЛАЕЩИ ДА НАБЛЮДАВАТ НАПРАВАТА НА ДИНЕН МАДЖУН В ЧЕТВЪРТЪК /27.08.2015 г./ ОТ 09:00 ч. В СЕЛО СМИЛЕЦ ДО ГИЗЛИДЖАНСКАТА ЧЕШМА.

На чешмата, специално аранжирана в носии и автентични фолклорни предмети, от ранни зори кипи усилен труд.

Над 150 кг. дини, голяма част от които отгледани по бостаните на Смилец, са подготвени за направата на динен мед, познат още като маджун. Напалени са котлоните и до утре сутрин ще се бърка сместа. Преди да се насипе в съдовете по рецепта, маджунът ще се ароматизира с босилеков цвят и индрише. От хубавия маджун става хубава халва или петмез - разказват местните на своите скъпи гости.

Павлина Романова - кмет на селото обяснява, че ентусиазмът на поколенията е заразителен и точно той прави традициите живи.

Д-р Юлиян Найденов - кмет на Община Силистра, благодари на самодейците за прекрасната инициатива, за гостоприемството и за възможността да е част от дългия процес на приготвянето на маджуна.

Председателят на Общински съвет - Силистра - д-р Мария Димитрова се включи в замесването и разточването на домашната баница. "Маджун без баница не върви" - казваха жените от клуб "Импулс" към читалището.

На селския празник присъства и г-жа Денка Михайлова, зам.-кмет "Хуманитарни дейности". Тя пожела спорна работа по направата на маджуна и за пореден път изказа възхищението си от задружния живот в селото.


Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=3058
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=3058