gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

19-ти международен ученически екофорум "Сребърна 2010"


picture

Публикувано на 02 юни 2010 г.


За 19-ти път Силистра и Центърът за ученическо техническо и научно творчество (ЦУТНТ) са домакини на Ученическия екологичен форум „Сребърна”, който от 2003 година е със статут на международен.

На 3 и 4 юни над 60 ученици от България и Румъния ще защитават публично своите екологични проекти, съобщи директорът на ЦУТНТ Никола Неделчев. Тази година младите изследователи са работили по 6 теми: „Защитени природни обекти”, „Проблеми на чистотата на водите, въздуха и почвите”, „Битови и промишлени отпадъци”, „Енергийни източници”, „Биоразнообразие”, „Човекът и неговата жизнена среда”. В рамките на форума ще бъде подредена изложба „Земята наш дом”, ще бъдат раздадени и награди за победителите в едноименния конкурс за литературна творба и рисунка, в който са се включили над 400 творци. Предвидена е също кръгла маса, посветена на резервата „Сребърна”. Всички участници в 19-я Международен ученически екологичен форум ще се включат в акция за почистване на екопътеките край Сребърна.

За шеста поредна година журито на форума, с председател проф. Светослав Герасимов, ще присъди специалната награда на форума – едногодишна стипендия по Националната програма за стимулиране на талантливи деца, която е в размер на една минимална работна заплата месечно.

От миналата седмица до края на ученическия екофорум в Центъра за ученическо, техническо и научно творчество в Силистра вървят Дни на отворените врати под наслов „Младите хора и климатичните промени – време за действие”.

Никола Неделчев припомни глобалната цел на събитието – да се повиши вниманието към проблемите на природата. Според него ученическият екофорум с времето се е утвърдил не само като състезание на младежката научна и изследователска мисъл. Той се е превърнал във възможност за нови приятелства и начин повече млади европейци да опознаят древна и съвременна Силистра.


Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=319
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=319