gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

Храна за душата във Ветрен


picture

Публикувано на 20 юли 2010 г.


Културни и екоинициативи разнообразяват живота във Ветрен през горещите летни месеци, разказа кметът на селото Неделчо Кискинов.

Едно от най-впечатляващите изживявания за местните хора и за туристите е била поетичната вечер с най-новата стихосбирка на Валентин Чернев „Ята над Ветрен”, представена на 9 юли. Ето част от разказа на кмета:

„Тия дни в салона на читалището в с. Ветрен се проведе сърдечна поетична среща – любителите на изящното слово отбелязаха премиерата на поредната стихосбирка на поета Валентин Чернев – избрани стихове, писани тук през последните години и посветени на селото и неговите хора. Идеята за книгата е на родолюбивия ветренец Калин Димитров, който е финансирал отпечатването й и е автор на предговора…Беше прочетена рецензия за стихосбирката от доц. д-р Василена Пешинска от Варна. Впечатления споделиха и рецитираха най-запомнящите се стихотворение както домакините, така и гости – приятели на поезията от село Сребърна. В края на вечерта Валентин Чернев благодари на организаторите от кметството и читалището и на публиката. Сред нея бяха гости от Сребърна, често споменавани в книгата, дошли да споделят празника с великолепен кравай; деца, прекарващи лятната ваканция във Ветрен при баба и дядо, които поздравиха присъстващите с музикални изпълнения; богата програма изнесе и фолклорната група „Ветренци”.

Срещи с поета, който по-голямата част от годината живее във Ветрен, се провеждат не за първи път и интересът към тези прояви е винаги голям, а обичта и уважението – взаимни и споделени”, споделя още кметът на дунавското село Ветрен Неделчо Кискинов.

Селото се готви за още две големи събития, които ще прибавят още малко цвят в местния колорит през август. В началото на месеца ще бъде завършен етнографският комплекс „Калимарица”, кметството го изгражда от известно време с много желание и въображение. За откриването му ще бъдат поканени отново приятели и гости. В края на август, на 27-ми, се очаква на ветренския бряг да акостира 55-тата международна туристическа регата ТИД – 2010. До тогава хората от Ветрен ще трябва да почистят лагера с всичките съоръжения за битуване на гребците. Сега те са потънали в наноси от тиня и дънери, довлечени от високите води на река Дунав. „Пак ще устроим традиционно атрактивно и гостоприемно посрещане на гостите” - обещава кметът на Ветрен Неделчо Кискинов.


Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=337
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=337