gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

Състав от село Професор Иширково ще учи чужди студенти на автентичен фолклор


picture

Публикувано на 09 август 2010 г.


Танцовият състав за автентичен фолклор при читалище „Просвета 1907” в силистренското село Проф. Иширково е поканен да направи двудневно обучение на чуждестранни студенти от Академията за музикално и танцово изкуство в град Пловдив, съобщи ръководителката на читалището и на състава Снежана Петрова.

Танцьорите заминават за града под тепетата на 12 август. Там те ще учат студентите как се тропа иширковска ръка, сборенка, ляса, честа и мъжки ръченик.

Същата програма иширковци са представили пред публиката в Копривщица, по време на Десетото издание на Националния събор за автентичен фолклор тези дни, където е потвърден техният ангажимент за Пловдив. Уникалният мъжки ръченик на състава от село Иширково е бил част от програмата за откриване на събора. Това е своеобразно признание за автентичността на танца и за таланта на изпълнителите, обясни Снежана Петрова.

С отличия са се завърнали и други участници в събора, съобщиха от общинската дирекция по хуманитарни дейности. С грамоти за високи постижения са наградени двата колектива от читалище „Дочо Михайлов 1906” от село Бабук. Най-бурни са били отзивите за коледарската група, ръководена от Нено Петров. Със запис в БНР е удостоен и младият гайдар Йордан Събев. Двеста и петдесет танцьори, свирачи и певци от Силистренската община представиха съхранения добруджански фолклор на една от седемте сцени на Десетия национален събор „Копривщица 2010” на 6 и 7 август.

Всички участници изказват специални благодарности към земеделските кооперации в селата Иширково, Бабук, Айдемир, Българка, към читалищните настоятелства и към всички родолюбци, подкрепили тяхното участие в Националния събор „Копривщица 2010”!


Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=358
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=358