gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

БОГОЯВЛЕНИЕ Е


picture

Публикувано на 06 януари 2017 г.


Тази година, поради влошените метеорологични условия, кръстът беше хвърлен около църквата, в голяма снежна пряспа. Всички, които проявиха желание да хванат кръста Господен се хвърлиха в пряспата. Кръста хвана Мариян Куцаров, който участва за пореден път.
Празникът започна с Архиерейска Златоустова Света литургия и Велик Богоявленски водосвет. Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий в съслужение с градското духовенство в храма "Свети Свети Петър и Павел" в Силистра чете молитва за здраве и благодинствие.
За здраве свещ запалиха кметът на Община Силистра - Юлиян Найденов, зам.-кметът "Финанси и икомомика"- Мирослав Тодоров, областният управител- Стоян Бонев и зам.-областният управител Елена Томова.
Традиционно проявата продължи с литийно шествие и ритуалът по хвърляне на Богоявлениския кръст. Д-р Юлиян Найденов приветства и награди всички 5 мъже, участвали в надпреварата за светия кръст. На победителя Мариян и на всички присъстващи той пожела здраве и благодатна година.
След ритуала, присъстващите се отправиха към храма, за да си вземат светена вода, която според традицията и християнския канон дарява със здраве и пречиства от злото.


Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=4271
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=4271