gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

21-ВИ НАЦИОНАЛЕН ПЛЕНЕР "ЧОВЕК И ПРИРОДА" - ВЕТРЕН 2017


picture

Публикувано на 16 август 2017 г.


В дните от 11 до 18 август 2017 г. се провежда Националният пленер "Човек и природа" - Ветрен – 2017. Той се организира за 21-ви пореден път на брега на река Дунав в село Ветрен. Инициативата възниква преди много години, в разговор между журналиста Любен Антонов/ почетен гражданин на Силистра, вече покойник/ и художника Стефан Пенчев, по това време председател на дружеството на Съюза на българските художници – Силистра, със съдействието, година по- късно, на Община Силистра и Общински съвет – Силистра. 
Днес инициативата развива Димитър Кулев – председател на Дружеството на СБХ и мотиватор на младите си колеги, които са имена с доказани творчески заложби на регионално, национално и международно ниво, както и с десетки участия в изложби на различна тематика. Сред участниците в пленера са: Христина Дренска – магистър по скулптура от град София, Ели Симеонова – скулптор от гр. София, Никола Цветанов – скулптор-магистър от град Димитровград, Христо Антонов – скулптор от град Мездра, художниците от Силистра: Калоян Георгиев, Боян Вихренов, Преслав Колев, Стефан Пенчев, Христина Гаева, Таня Кулева и Димитър Кулев, които разказаха за духа на творческия процес пред журналисти. Проф. Ангел Станев поздрави участниците в пленера. Специални гости им бяха: д-р Мария Димитрова- председател на Общински съвет – Силистра, г-жа Цветана Игнатова, директор на дирекция „Хуманитарни дейности“ в общината. 
Творбите от пленера ще бъдат представени в специална изложба, чието откриване ще бъде на 18 август 2017 г. в Художествена галерия – Силистра от 17.30 часа. Всеки художник, участник в пленера, ще дари своя картина на Община Силистра и Общински съвет – Силистра.


Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=4746
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=4746