gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

ПРАЗНИКЪТ НА СИЛИСТРА -РАДОСТ И НОВИ ОЧАКВАНИЯ


picture

Публикувано на 18 септември 2017 г.


Празничните дни на Силистра тази година включваха богата и разнообразна програма. Жителите и гостите на града имаха възможност да се докоснат до автентичния български фолклор в с. Смилец по време на Фестивала на маджуна. На празника в селото присъстваха и всички делегации от побратимените градове на Силистра- Кълъръш и Слобозия/Румъния/, Сакурагава/Япония/, Ржев/Русия/, Велес/ Македония/. В програмата на културния афиш бяха реализирани и открити в Художествената галерия изложбите на Стефан Пенчев и на Ана Димитрова. Превърналият се вече в традиционен национален фестивал на старата градска песен „Дунавски спомени” се проведе за осемнадесета поредна година. Новата инициатива –пътуваща книжарница „Думи на 4 гуми“ събра хора от различни възрасти, почитатели на писаното слово. Група „Хоризонт” изпълни любими български поп и рок песни. 
По време на Тържественото заседание на Общинския съвет- Силистра бяха наградени отличени силистренци за тяхната обществена ангажираност. На площад“Свобода“ под звуците на десетки гайди бе открит концерта по повод Кръстовден. Слово за празника поднесе д-р Юлиян Найденов- кмет на Община Силистра. Празничният концерт започна с Поли Генова и продължи до късно вечерта с музика и танци под звуците на оркестър „Канарите“.
На Кръстовден стотици деца се забавляваха в празнични работилнички “Аз опознавам моя роден град и неговия бит”. 
Силистренецът, известен и обичан поп изпълнител - Йордан Марков, заедно с дует „Шик”/Вили и Краси Гюлмезови/ подариха много музика и радост на силистренци. 
Във всяко едно от отделните културни събития, силистренци се чувстваха празнично.
Културният афиш през септември има още един акцент. Домакинството на Община Силистра в Европейските дни на наследството, тази година под мотото „Наследство и природа: пейзаж от възможности”.
Специална програма от събития обхващат дните от 27 до 30 септември. 
Те ще започнат с тържественото откриване и концерта на 27 септември от 18.00ч. на площад“Свобода“. 
За аудиторията, която предпочита да концентрира своето внимание върху 
историческото наследство е предназначена Тринадесетата национална среща на музейните специалисти „Добри практики” на тема “Иновативни практики за опазването и представянето на културното наследство ” .
За жителите и гостите на града ни е предвиден Ден на отворени врати на музеите и галериите в Община Силистра.

Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=4828
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=4828