gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДНИ НА НАСЛЕДСТВОТО СА ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИТИ В СИЛИСТРА


picture

Публикувано на 27 септември 2017 г.


Днес в Силистра бяха открити Европейските дни на наследството с празнични слова и концерт. Градът ни домакинства няколко събития с участието на над 120 музейни специалисти от цялата страна. Европейските дни на наследството са съвместна инициатива на Съвета на Европа и тази година се провеждат за 26 път. Обединени от темата "Наследство и природа- пейзаж от възможности".
Старт на официалното откриване даде д-р Юлиян Найденов - кмет на община Силистра и г-жа Амелия Гешева- зам.-министър на културата. В словото си тя подчерта, че смисълът на опазването на културно- историческото и природно наследство дава възможност за развитие на база на миналото да се гради бъдещето, за да могат децата да казват :"Искам да живея тук".
"Силистра стои на картата на Европа като град с над 1910 години история. Град с наследство от траки, римляни, славяни, прабългари. Силистра е люлка на традиции, на обредност, за които историческата наука пази ревностно артефакти. Древният Доросторум- Дръстър днес е горда и обновяваща се Силистра. "- подчерта кметът д-р Найденов.
Официални лица на сцената бяха заместник - кметовете
г-жа Денка Михайлова , инж. Тихомир Борачев и д-р Петър Миладинов- държавен експерт в МК. В програмата взеха участие Б2- балет, ансамбъл" Ритъм", децата от ДГ "Ян Бибиян" и МС"До, Ре,Ми".
Час преди началото на концерта и официалното откриване бе дадена пресконференция за представителите на местните и централни медии, на която д-р Мирослав Тодоров, зам.-кмет , връчи протоколни подаръци за наследството на Силистра на г-жа Амелия Гешева.


Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=4852
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=4852