gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

ДЕНЯТ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ - 1 НОЕМВРИ


picture

Публикувано на 30 октомври 2017 г.


Денят на народните будители- 1 ноември ще бъде тържествено отбелязан на 31 октомври 2017г. от 17.30ч., в зала №13 на Художествена галерия- Силистра. Кметът д-р Юлиян Найденов, заедно с неговият екип, председателят на Общинския съвет д-р Мария Димитрова, общински съветници, ще се срещнат с изявени творци на изкуството и културата, личности допринесли за съхранение на българския дух и традиции в Крайдунавска Добруджа. На церемонията са поканени самодейци от читалищата в силистренско, университетски преподаватели, дарители, писатели и поети, журналисти, художници , музиканти, фолклористи. За трета поредна година кметът ще връчи награди за принос в духовното развитие на Силистра на видни общественици. По традиция в програмата са включени изпълнения на даровити млади творци и празничен коктейл.
Денят на народните будители за пръв път е отбелязан в Силистра през 1941 година, тъй като дотогава Южна Добруджа е под румънска окупация. 
Според публикация във в. "Подем" от 7 ноември 1941 година още на 31 октомври във всички учебни заведения на града има сказки за значението на празника. Учениците гледат представление на пътуващия театър "Нов свят". На 1 ноември 1941 година на централния градски площад е отслужен тържествен молебен. Има парад на войските на гарнизона и на ученици, които през този ден дефилират из града със знамена и пеят патриотични песни. 
В историята на Силистра са записани много имена на народни будители, сред които се откроява първият светски поет Партений Павлович, Сава Доброплодни, Илия и Рашко Блъскови, Евлампия Стоева и много други.
През 2014г. кметът д-р Найденов отличи с награди будителите: Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий и семейството на Виктория и Денислав Деневи. През 2016г. наградата бе връчена на Теодисий Спасов.


Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=4943
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=4943