gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

СИЛИСТРА ОТБЕЛЯЗА 140 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО ОТ ТУРСКО РОБСТВО ПРЕЗ 1878Г.


picture

Публикувано на 10 февруари 2018 г.


На 10-ти февруари Силистра празнува 140 години от навлизането на освободителните руски воини в града. По традиция на този ден честванията започват с молебен за здраве и благоденствие на българския народ и за жителите на Община Силистра, отслужен от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий, съвместно с градското духовенство.
Под звуците на духовия оркестър шествието, начело с д-р Юлиян Найденов – кмет на Община, народния представител Александър Сабанов, областния управител г-н Ивелин Статев, кметския екип , общински съветници, представители на полотически партии се отправи към паметната плоча, отбелязваща Освобождението на града. В думите си към жителите на Общината д-р Юлиян Найденов каза: “Този ден доказва военно-стратегическата роля на нашия град за Руско-турската война през 1878 година и вписва Силистра в историята на българската държава като свободна територия. Днес, 140 години след тази паметна дата, ние стоим на това знаково място, за да сведем глави. С нас са бъдещите поколения, онези, които ще пазят свободата във всичките и измерения, ще тачат героите на майка България и ще продължат да предават родолюбието, като изконна ценност.“
На тазгодишния празник гост бе г-н Боян Ботйов – председател на Общонародна фондация „Христо Ботйов”. Той разказа исторически факти, за това че Силистра е един от първите градове посрещнали руските войски.
С едноминутно мълчание присъстващите отдадоха своята почит, в знак на уважение към воините – освободители, участниците във въстанията и четите, стотиците български опълченци, революционни и просветни дейци.


Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=5140
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=5140