gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

КУКЕРСКИ ТРАДИЦИИ


picture

Публикувано на 18 февруари 2018 г.


43 –ят традиционен празник на кукерите и маските събра стотици участници от североизточна България на Сирни заговезни в с. Айдемир.
Фестивалът се организира от НЧ “Родолюбие 2006“ и в него бяха представени автентични маскарадни костюми, автентични танци за гонене на зли духове и български битови ритуали. Наградният фонд тази година от организаторите е над 1500 лева и жури в състав: инж. Денчо Георгиев, Сава Савов и Тихомир Лефтеров, определи най- добрите в категориите. Най- малкият участник в празника е две годишно дете, а най- възрастният е на повече от 75 години. Поздрави за празника към участниците и гостите поднесоха кметът на селото инж. Денчо Георгиев, председателят на читалището- домакин г-н Орманджиев, и г-жа Денка Михайлова зам.-кмет „Хуманитерни дейности“ на Община Силистра. Тя изрази радостта си от големия интерес към празника и прочете поздравителен адрес от името на д-р Юлиян Найденов - кмет на Община Силистра. Официални гости бяха и председателят на Общински съвет д-р Мария Димитрова, народните представители Стоян Мирчев и Александър Сабанов и общински съветници. 
Празникът носи духа на пролетта и новото начало. Страшните маски и звуците на траките прогониха злите сили надалеч, за една успешна нова година. Фестивалът завърши с всеобщо хоро на площада пред читалището.


Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=5150
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=5150