gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

ВИЦЕПРЕЗИДЕНТЪТ ИЛИЯНА ЙОТОВА: ТУК ИМА МНОГО МЛАДИ ХОРА, ДЕЦА, ТЕ ТРЯБВА ДА СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ГОРДИ, ЧЕ СА РОДЕНИ ТУК, В ТОВА КИТНО БЪЛГАРСКО СЕЛО


picture

Публикувано на 17 април 2018 г.


Днес, в село Професор Иширково в присъствието на г-жа Илияна Йотова -вицепрезидент на Република България, по покана на кмета на селото г-н Стойчо Нечев се проведе честване на 150-та годишнина от рождението на академик Анастас Иширков и 75-та годишнина откакто селото носи неговото име. В негова чест е построен паметник в центърана селото през 2012г., открит в Деня на народните будители- 1-ви ноември.
В празничната церемония участваха и представителите на държавната и местни власти: зам.-областният управител г-н Стоян Бонев, г-жа Денка Михайлова- зам.-кмет "Хуманитарни дейности" на Община Силистра, зам.-председателят на Общинския съвет-г-жа Иванка Ташева, директорът на дирекция "Правна" г-н Николай Николов, гости от академичните среди на БАН-географи и преподаватели в Софийския университет, от Аграрен университет Пловдив,от университетите в Шумен и Русе, както и много гости на селото дошли специално, за да отбележат годишнините.
В поздравителното слово г-жа Денка Михайлова подчерта,че:" Иширковци са дали много за развитието на общината и региона, защото знаят корените си и тачат делата на дедите ни. Селото е силно свързано с великата история на страната ни и е място на паметни събития, люлка на велики българи. На това село е отредено да носи името на бележит интелектуалец – първият университетски преподавател по география и създател на катедра в Алма матер в далечната 1898г.- Анастас Иширков." Кметът на селото Проф. Иширково, г-н Нечев получи два почетни плакета по повод годишнините.
Програмата продължи с концерт посещения в ЗК:Нива "93 и сред местната общност.
От името на Община Силистра г-жа Михайлова подари на г-жа Илияна Йотова -Вицепрезидент книга, която представя традициите и фестивалите на Силистра, статуя на Римлянката, която е реплика на артефакт открит по нашите земи. 
Бяха поставени венци и цветя на паметника на Проф. Иширков.


Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=5334
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=5334