gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

КОНЦЕРТ "ЕВРОПА В МОЯТА СИЛИСТРА"


picture

Публикувано на 10 май 2018 г.


По повод 9 май – Ден на Европа, Областен информационен център – Силистра и Езикова гимназия „Пейо Яворов“ – Силистра организираха концерт с участието на млади таланти от гр.Силистра. ЕГ „Пейо Яворов“ е избрана за училище-посланик на Европейския парламент през учебната 2017/2018 г., а партньорското събитие бе част от общоевропейската кампания на Европейската комисия под надслов „Европа в моя регион“.
Пролетният дъжд премести проявата от площада в залата на Кукления театър, но лошото време не успя да помрачи настроението на участници, организатори и публика.
Учениците символично разделиха концерта на няколко етапа, всеки от които носеше различно послание: „Европа е България, нашият град, някъде там край реката….“; „Европа е любов“; „Европа е свобода“…
Химнът на Европа - „Ода на радостта“ прозвуча в изпълнение на трио „Елмина“ и постави началото на празника. 
Импровизираната сцена на млади таланти бе изпъстрена с разнообразни музикални изпълнения на децата от вокална школа „Мегатон“, рецитали, изложба и звън на китари. Младшите посланици на Европа показаха, че „Европа е светът и ние сме светът!“. „Европа е хармония на единството“, точно както изящните балетни изпълнения на формациите „Аксел“ и „Лиденс“ представиха многообразието от музика и чувства. 
С рецитал на „Азбучна молитва“, младите таланти от ЕГ показаха как българската азбука си е проправила път измежду различните слова и култури в Европа. Европа е родината на свободата - на свободното слово, на борбата за свобода, на свободата да търсиш… 
Радост и веселие по български ни доставиха атрактивните гайдари от музикална школа „Великов“, а концертът завърши по нашенски с българско хоро и фолклорна формация „Гребенци“. 
Участници и публика остават в очакване на продължение на концерта в първоначално замисления формат – на открито, в ясен и слънчев ден.
Областен информационен център – Силистра е част от националната мрежа от информационни центрове за популяризиране на Eвропейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ), регламентирана от Закона за управление на средствата от ЕСИФ. Центърът функционира в рамките на проект на Община Силистра, финансиран по Оперативна програма „Добро управление” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.


Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=5393
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=5393