gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

ТРАДИЦИОНЕН ОБЩИНСКИ ФОЛКЛОРЕН КОНЦЕРТ НА ИЗЯВЕНИ ИНДИВИДУАЛНИ ПЕВЦИ И ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ НА ДОБРУДЖАНСКА МУЗИКА "СЛАВЕИ НА ДОБРУДЖА"


picture

Публикувано на 16 май 2018 г.


За поредна година Община Силистра, Дирекция „Хуманитарни дейности” – отдел „Култура” организира общински фолклорен концерт на изявени индивидуални певци и инструменталисти на добруджанска музика „Славеи на Добруджа“. Проявата ще се реализира на 16 май /сряда/ 2018 г. от 17.30 часа на площад „Свобода” – Силистра, при лошо време в Салона на Община Силистра.
По традиция концертът събира на една сцена талантливите „славеи” на Силистра - певци и инструменталисти. Това са индивидуални изпълнители на добруджански песни и мелодии, деца и възрастни от цялата община, които имат записи по радио и телевизия, както и изяви на регионални и национални сцени. Последните няколко години се включват и оркестри за добруджанска музика.
Силистренската публика се наслаждава на изявените добруджански певци и инструменталисти и техните млади последователи, които представят местния фолклор с неговата характерност и многообразие от гласове и мелодии. Наживо всеки от нас е свидетел как добруджанецът умее да предава на бъдещото поколение българските народни песни и свирни.
Тук си дават среща няколко поколения певци, инструменталисти, оркестри и ценители на фолклора.
От по-старото поколение се открояват имена като: Димитър Нанков – характерен добруджански акордеонист с много записи по БНР и телевизия; емблематичното име на добруджанския певец – Георги Жеков, който вече не е между живите, но остави голямо певческо наследство в БНР, Йорданка Калинова, Ненка Тодорова, Петкана Колева - певици и мн. мн. др.
От по младото поколение: Валентин Сарафов - акордеонист, Димитър Русев – гъдулар и акордеонист, Йордан Димитров – гайдари, Петър Петров, Росица Димитрова, Нели Кардашева, Димитричка Костадинова, Цеца Морарова, Недка Симеонова, Христо Въндев – певци и др.
Концертът носи очарованието на таланта, неповторимата атмосфера на съхранените добруджански традиции, красотата на песента, необятната сила на нашия фолклор, истинско богатство на българския дух и култура.
Проявата не е с конкурсен характер и се посреща с изключителен интерес от силистренската общественост и публика.
Община Силистра – Дирекция „Хуманитарни дейности”, отдел „Култура”, кани всички любители на народната музика заедно да се насладим на българската песен и свирня на 16 май /сряда/ 2018 г. от 17.30 часа на площад „Свобода” – Силистра, при лошо време в Салона на Община Силистра.
Заповядайте!


Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=5404
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=5404