gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

УЪРКШОП В ПГМТ "ВЛ. КОМАРОВ"


picture

Публикувано на 12 юни 2018 г.


„Как да постигнем по - добри взаимоотношения с другите?“

Днес 11 юни, 2018г. представители на УСУ, 9 а., 9 в. класове и г- жа Т. Кинджакова проведоха последното свое планирано мероприятие за настоящата учебна година. Темата на разговора беше „Как да постигнем по- добри взаимоотношения с другите?“ или по-точно да се научим да изразяваме себе си като проявяваме асертивност без да нараняваме другите около нас. 
С помощта на Иво и Ваньо от 11а. клас, учениците се запознаха с „Ти“- посланието и „Аз“- посланието, като алтернативно поведение, което наранява или съхранява околните и нас самите. Оказа се, че ако ползваме „Ти“- посланието ние оценяваме поведението и думите на другия и съответно го нараняваме. Оценяването води до дистанциране, дистанцирането пък е елемент на различието. Езикът цели да превърне звука в израз на мисълта. Думите преобръщат нагласите на съзнанието, поради което при общуване е по-добре да ползваме „Аз“- посланието. То е форма на асертивно поведение - помага при общуването с другите хора и допринася за точно, ефективно и пълноценно разбиране. „Аз“- посланието посочва как съм се чувствал, какво ми е въздействало, как ми е въздействало и защо ми е въздействало - казвам причината за това мое чувство. Ако се опитаме да прилагаме „Аз“- посланията докато станат наш начин на общуване, то със сигурност ще подобрим взаимоотношенията си с другите и ще се предпазим от желанието да търсим начини да отмъщаваме.
А по време на интерактивната игра „Светофар“, учениците сами предложиха добри думи, които винаги ни дават зелена светлина за общуване, както и думи, които като червена лампичка светват в съзнанието ни и парират общуването с хората около нас. 
Какъв сигнал ще зададеш на „своя светофар“ зависи от теб, приятелю...Винаги имаш избор...:)

клуб „Ексклузивен репортер“ към УСУ,
при ПГМТ „Вл. Комаров“


Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=5479
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=5479