gerb

ОБЩИНА СИЛИСТРА

ул. "Симеон Велики" №33
7500 Силистра
Тел.: (086) 816 333, Факс: (086) 823 333
E-mail: mayor@silistra.bg

ДЪБЪТ


picture

Публикувано на 12 юни 2018 г.


Първите слънчеви лъчи огряват огромната му корона. Последните, преди да се потопят във водите на Дунава, пак нея осветяват. И това повече от век. Старият дъб в Дунавската градина на Силистра. Свидетел на битки и мир, възходи и падения. А той е все там, до старата крепостна стена на града. Корените му са дълбоко в земята, стволът му набразден от слънцето и вятъра, от снежните бури, короната – огромна. Археолозите предполагат, че в корените на вековното дърво е дворецът на хан Омуртаг.
Този символ на Силистра е посаден, по данни на архивите, през далечната 1910 г. от австрийски ланшафтни специалисти. Той е най-старото дърво в парка, който също има дълга история. Първите писмени сведения за него са от 1870 г., т.е. той е първият в България и е на 145 години. Никола Маринополски пише в Силистренски алманах за 1899 г.: „Пипиниерата, градина с разнообразни дървета, сенчести алеи, обрасли със зеленина, която развеселява душата на всеки посетител в новопостроената градска крайдунавска градина, на север от града до самия бряг на Дунава, засадена с цветя и дървета”
И днес дъбът заема важно място в деня на силистренци. От ранна утрин до вечерната разходка край него има хора. Много от тях събират енергия, сили и животворен заряд. Опрели ръцете си или гърба си до ствола му, приседнали до дънера му прекарват минути на спокойствие. Дори вярват, че е целебен. Целебен със соковете, които пие от земята, със силата на слънцето. Затова и паркът и дъбът са обявени за природни забележителности през 1991 г.
Напълно заслужено силистренския дъб спечели националния конкурс „Дърво на годината 2015” А през настоящата, от 15 дървета в 15 държави, които се състезават в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2016”, България се представи с него. С него организаторите му от Сдружение ”Партньорство за околна среда” целят да се покаже силната връзка между хората и дърветата и значението на природното наследство и история в живота на местните общности. Андреа Крупова, координатор на конкурса, споделя: „Най-приятно е винаги да видиш как историята на дърветата са свързани с хората”.
Според подадените 17204 гласа за нашето дърво на участници от Европейския съюз, нашата страна се класира на шесто място. Първо място получава Унгария с 72653 гласа. На награждаването, състояло се на 20 април т.г. в Брюксел, под патронажа на Павел Поц – евродепутат, зам.председател на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните” към Европейския парламент, се подчертава задоволството от масовото участие.
И днес той е там, в Дунавската градина, величествен и горд, неподвластен на времето. Кара ни да се замислим за своя живот и колко сме малки пред величието на природата.

Димитрина Христова

Предоставено от АРТ Силистра


Адрес за печат: http://www.silistra.bg/print.php?id=5480
Пълна версия на сайта: http://www.silistra.bg/index.php?op=news&id=5480